Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Vacaturefilter

Zoek vacatures op de trefwoorden...

Opleiding
Sector
Vakgebied
Regio

Specialistisch adviseur natuur- en stikstofwetgeving

Rijksoverheid | wo | Utrecht
Geplaatst: 07/06/2021


Specialistisch adviseur natuur- en stikstofwetgeving
Rijksvastgoedbedrijf (RVB)

Functieomschrijving

Oefenterreinen, kazernes, vliegvelden, havens. Bij haar inzet voor de belangen en vrijheid van Nederland maakt Defensie – een van de grootste opdrachtgevers van het Rijksvastgoedbedrijf – gebruik van honderden locaties in ons land. Objecten die vaak vlakbij óf in Natura 2000-gebieden liggen. En die allemaal moeten voldoen aan de actuele stikstofwet- en regelgeving. Als specialistisch adviseur help jij om de Omgevingswet en het Programma Natuur binnen de defensieorganisatie te implementeren.

Jij speelt een belangrijke rol in de processen voor het verkrijgen van stikstofvergunningen. Op het gebied van stikstofdepositie was het Programma Aanpak Stikstof (PAS) tot medio 2019 de voorziening voor vergunningverlening. Defensie werd, vanwege het belang van haar inzetbaarheid, in belangrijke mate vrijgesteld. Tot het PAS door de rechter onverbindend werd verklaard. Defensie neemt nu haar gedeelde verantwoordelijkheid. Per locatie moet de organisatie met haar activiteiten onder de kritische depositiewaarde voor stikstof blijven. Jij onderzoekt daarbij samen met je collega’s van de vakgroep welke activiteiten vergund moeten worden.

Als specialistisch adviseur verzorg je de onderbouwing van vergunningaanvragen op basis van ecologische onderzoeken. Wat is de projectscope voor een onderzoek? Welke activiteiten die op een defensielocatie plaatsvinden, moeten in een toets betrokken worden? En zijn er plannen voor bijvoorbeeld uitbreiding of een verbouwing? Jij zorgt voor de juiste formulering van de onderzoeksvragen voor de ecologische onderzoeken en zet de adviesvragen uit bij onderzoeksbureaus in de markt. Ook begeleid je die bureaus tijdens de uitvoering. De opgeleverde berekeningen en toetsen beoordeel je en verwerk je in adviesrapporten voor de coördinator natuur en stikstofwetgeving van jouw vakgroep.

Je hebt meerdere complexe projecten tegelijk onder je hoede. Telkens houd je hierbij ook rekening met integraal lopende onderzoeken naar andere natuurwaarden die meegenomen worden in de vergunningstrategie. Zoals flora-en-fauna- of vogelonderzoek. Daarnaast neem je deel aan externe werkgroepen over het aandachtsgebied stikstof, zoals de werkverbanden die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit organiseert om tot nieuw beleid te komen. Uiteraard houd je de coördinatoren van je vakgroep op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo draag je als adviseur bij aan een flinke uitdaging waarmee je grote impact hebt op een gezonde natuur in Nederland.

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma op het gebied van ecologie of vergelijkbaar werk- en denkniveau in het vakgebied.
 • Je minimaal vijf jaar ervaring met het beoordelen van en adviseren over ecologische onderzoeken waarbij stikstof een rol speelt.
 • Je hebt specialistische kennis van de stikstofwetgeving en ervaring met stikstofvraagstukken in relatie tot vastgoed binnen de context van de huidige wetgeving.
 • Je bent uitstekend op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van natuur en hebt bij voorkeur kennis van infrastructuur.
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met werken bij de overheid of een andere grote organisatie.
 • Je kunt helder communiceren en verbanden leggen, vraagt door met oprechte interesse en nieuwsgierigheid, en staat als adviseur stevig in je schoenen.
 • Je hebt oog voor je collega’s en kunt zowel prima zelfstandig werken als de samenwerking opzoeken met medewerkers van de diverse vakgroepen, clusters en externe partijen.

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: Schaal 12
Maandsalaris: Min. €3.842 – Max. €5.710 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Contractduur: 5 jaar
Minimaal aantal uren per week: 36
Maximaal aantal uren per week: 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Op dit moment vinden de sollicitatiegesprekken digitaal plaats via videobellen. Bij de uitnodiging voor het sollicitatiegesprek ontvang je hiervoor een instructie.
 • Mogelijk is voor de uitoefening van je werkzaamheden bij het Rijksvastgoedbedrijf (in de toekomst) een veiligheidsonderzoek aan de orde. We gaan ervan uit dat je daaraan meewerkt.
 • Omdat de werkzaamheden plaatsvinden op een locatie van het Ministerie van Defensie zal er een screening door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst Defensie (MIVD) plaatsvinden. Aanstelling bij het Rijksvastgoedbedrijf vindt plaats nadat er een verklaring van geen bezwaar door de MIVD is afgegeven.
 • Omdat we duurzaamheid stimuleren, reizen we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer. Je krijgt daarom van ons een ov-kaart voor woon-werkverkeer en dienstreizen. Voor locaties die niet goed te bereiken zijn met het ov zijn bedrijfsauto’s beschikbaar.
 • Bij het Rijksvastgoedbedrijf werken we onafhankelijk van tijd, plaats en apparaat. Je overlegt met het clusterhoofd hoe je hier invulling aan geeft. Het kan dus ook zijn dat je af en toe op een andere locatie of thuis werkt.
 • Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

Digitaal solliciteren

Rijksvastgoedbedrijf (RVB) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Vermeld bij uw sollicitatie "AgriHolland Vacaturebank nummer AH39428".

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.