Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Vacaturefilter

Zoek vacatures op de trefwoorden...

Opleiding
Sector
Vakgebied
Regio

Analist en beheerder plantviruscollecties

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | hbo | Wageningen
Geplaatst: 21/09/2020


Binnen het Nationaal Referentiecentrum fytosanitair werkt een enthousiaste groep van tachtig medewerkers op het gebied van plantenziekten en -plagen. Als beheerder collecties bij het vakgebied virologie versterk jij ons team in Wageningen.

De afdeling Nationaal Referentiecentrum fytosanitair (NRC-fyto) is binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hét kenniscentrum voor plantenziekten en plagen, vectoren en invasieve planten. Samen zijn wij onder andere verantwoordelijk voor de diagnostiek van ziekten in planten. We ontwikkelen, toetsen en borgen de kwaliteit van andere fytosanitaire laboratoria in Nederland en de Europese Unie. Ook werken we wereldwijd samen aan onderzoeksprojecten op het gebied van plantenziekten.

Om deze taken goed te kunnen uitvoeren, heeft het NRC-fyto diverse collecties, waaronder een van plantenvirussen. Jij bent verantwoordelijk voor de inname, uitgifte en registratie van het collectiemateriaal bij het vakgebied virologie. Daarbij weet je de juiste wettelijke kaders te hanteren. Je onderhoudt (inter)nationale contacten binnen het werkveld, want je helpt mee om ontbrekende soorten te verwerven die nodig zijn voor het uitvoeren van ons werk. Vervolgens zorg je ervoor dat de nieuwe isolaten worden gekarakteriseerd, aan de collectie worden toegevoegd en op de juiste manier worden geregistreerd. Hiervoor analyseer je de resultaten van verschillende toetsen, zoals toetsplantenonderzoek en ELISA.

Daarnaast controleer je de gegevens van al aanwezige isolaten bij invoer in onze collectiedatabase. Ook heb je een ondersteunende rol in het laboratorium en de kassen. Je voert toetsen uit en assisteert bij de monsterverwerking. Verder ben je medeverantwoordelijk voor het onderhoud en de ontwikkeling van het kwaliteitszorgsysteem onder een ISO 17025-accreditatie. Jouw werkzaamheden zijn dus zeer afwisselend.

Je krijgt veel vrijheid om zelf invulling te geven aan je werk, waarbij je zowel op de korte als langere termijn goed prioriteiten kunt stellen. Je vertolkt daarbij altijd de NVWA-kernwaarden: transparant, betrouwbaar, onafhankelijk en professioneel. Kortom: jij krijgt bij ons een uitdagende en veelzijdige functie.

Functie-eisen

 • Je beschikt over een afgeronde laboratoriumgerichte hbo-opleiding met specialisaties in de biologie of plantenwetenschappen.
 • Je hebt laboratoriumervaring met relevante technieken, zoals ELISA, moleculair-biologische toetsen en toetsplantenonderzoek.
 • Je bent kwaliteitsbewust en bent bij voorkeur bekend met het werken in een geaccrediteerde werkomgeving.
 • Je bezit goede communicatieve vaardigheden en spreekt en schrijft goed Nederlands en Engels.
 • Je bent analytisch sterk en je kunt goed plannen, organiseren en structureren.
 • Je bent flexibel en een prettige collega om mee samen te werken.
 • Je werkt accuraat en geordend, bent resultaatgericht en hebt een proactieve instelling.
 • Je hebt er plezier in om je nieuwe kennis en expertise eigen maken en jezelf te blijven ontwikkelen.

Arbeids­voorwaarden

Salaris­niveau Schaal 8
Maand­salaris Min. €2.605 – Max. €3.521 (bruto)
Dienst­verband Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week 32
Maximaal aantal uren per week 36

Waar kom je te werken?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • een inwerkprogramma dat past bij jouw functie, met begeleiding van ervaren collega’s.
 • ruime opleidings- en/of coachingsmogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • de ruimte om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken, waar de functie het toelaat.
 • regelmatig leuke activiteiten met collega’s, zoals onze — inmiddels legendarische — pubquiz!

Naast het salaris ontvang je een individueel keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je brutojaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaalvriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je ov-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Je start met een tijdelijk dienstverband van maximaal twee jaar, dat we bij goed functioneren omzetten naar een vast dienstverband.
 • We kunnen je sollicitatie alleen in behandeling nemen wanneer je op de juiste manier reageert via de 'Solliciteer' button, en je cv en motivatie zijn bijgesloten. Na de sluitingsdatum kunnen we je sollicitatie helaas niet meer in behandeling nemen.
 • Geef duidelijk in je cv aan dat je aan de gevraagde opleiding(en) voldoet, zoals omschreven in de functie-eisen.
 • Wanneer je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan een kopie van je beschikking als bijlage mee met je sollicitatie.
 • We bekijken de sollicitaties volgens de geldende afspraken, waaronder die van de cao Rijk en de NVP Sollicitatiecode.
 • Een competentietest en een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • Mogelijk winnen we referenties in, maar dat stemmen we vooraf met jou af.
 • Een online screening (via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media) kan deel uitmaken van het selectieproces.
 • Na sluitingsdatum zullen de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Meer over de functiegroep Onderzoeksmedewerker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid.

Meer informatie op Functiegebouw Rijksoverheid

Meer over jouw toekomstige afdeling

De afdeling Nationaal Referentiecentrum fytosanitair (NRC-fyto) is binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hét kenniscentrum voor plantenziekten en -plagen, vectoren en invasieve planten. De afdeling beschikt over moderne laboratorium- en kasfaciliteiten die het mogelijk maken deze organismen te diagnosticeren en te onderzoeken. Je werkt in een divers team van enthousiaste en bevlogen specialisten die kennis leveren over schadelijke organismen, zowel op het gebied van de diagnostiek als biologie, epidemiologie en taxonomie.

Vanuit de specifieke vakkennis informeren we over het bestrijden en beheersen van uitbraken en de potentiële risico’s van plantenziekten en plaagorganismen in relatie tot de wereldwijde handel in planten en plantaardige producten. Hiervoor leggen we contacten met onderzoekers, bedrijven en beleidsmedewerkers in binnen- en buitenland, en onderhouden deze contacten.

Het NRC-fyto is geaccrediteerd volgens ISO 17025.

Binnen de afdeling NRC-fyto hebben we de volgende vakgebieden:

 • bacteriologie
 • mycologie
 • virologie
 • entomologie
 • nematologie
 • invasieve planten
 • centrum monitoring vectoren en moleculaire biologie

Daarnaast verzorgen we een aantal ondersteunende activiteiten, zoals monsteradministratie, kassen, kwaliteitszorg, arbo en biologische veiligheid.

Het NRC-fyto is een kennisgeoriënteerde afdeling. We bieden je goede faciliteiten voor kennisverdieping en -verbreding, bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen en het bezoeken van congressen en zusterorganisaties.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) staat als onderdeel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Wij streven ernaar een werkgever te zijn waar iedere medewerker voor wil werken, ongeacht leeftijd, sekse, geaardheid, etnische afkomst of arbeidsbeperking. Werken aan maatschappelijke vraagstukken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever en innovatiever en het werk leuker.

Onze missie is het vergroten van de voedsel- en productveiligheid, plantgezondheid en het welzijn van dieren, door hoge naleving van (inter)nationale wet- en regelgeving en een optimale beheersing van risico’s.

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat we in Nederland eten en andere producten kunnen kopen in het vertrouwen dat die veilig voor ons zijn. We mogen daarop vertrouwen omdat er wetten en regels zijn waar bedrijven zich aan moeten houden en die er voor zorgen dat zij het dierenwelzijn en de natuur niet aantasten. Dat gaat heel vaak goed, maar niet altijd. Daarom is het belangrijk dat we samen staan voor die veiligheid. Met ondernemers die zich aan de wetten en regels houden. Met consumenten die zelf ook goed opletten. En als NVWA, doordat wij de naleving door bedrijven controleren en bevorderen en doordat we toezien op de dier- en plantgezondheid. Met als doel mogelijke risico’s voor mensen, dieren en de natuur afdoende te beheersen.

Ons werkterrein is breed. Daarom kijken wij goed waar de grootste risico’s zitten. Zodat we consumenten en anderen tijdig kunnen informeren als dat nodig is. En we ons dáár in kunnen zetten waar ons toezicht het hardst nodig is. Met inspecties en opsporingsonderzoeken en goede dienstverlening en communicatie stimuleren we dat ondernemers zich aan de regels houden. We gaan uit van vertrouwen. Bedrijven die hun zaken op orde hebben, merken weinig van ons. Maar tegen ondernemers die het niet zo nauw nemen, treden we stevig op.

Om import en export mogelijk te maken, voeren we ook keuringen uit. Bedrijven die zich aan de wettelijke bepalingen houden, kunnen hun producten en dieren veilig in de handel brengen. Want met een goede naleving van de wetten en regels versterken zij zowel het vertrouwen in hun eigen producten, als dat in de handelspositie van Nederland.

De NVWA bestaat uit vier directies, Handhaven, Keuren, Strategie en Interne Organisatie.

Contactpersonen

Voor meer informatie over deze vacature:

Mw. F.M. (Floor) Peeters, Manager NRC
06-15104153

Solliciteren?

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via de 'Solliciteer' button verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.