Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Vacaturefilter

Zoek vacatures op de trefwoorden...

Opleiding
Sector
Vakgebied
Regio

Adviseur/inspecteur Gewasbescherming

Rijksoverheid | hbo | Utrecht
Geplaatst: 08/09/2020


Adviseur/inspecteur Gewasbescherming

Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA)

Functieomschrijving

Heb jij verstand van gewasbescherming en/of natuur? Durf jij buiten de kaders te denken om je doel te bereiken en wil je bovendien jouw kennis en kunde inzetten om de NVWA te helpen haar toezicht op een verantwoorde toepassing van gewasbescherming te verbeteren binnen het domein Gewasbescherming? Dan is deze vacature als Adviseur Gewasbescherming bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) echt iets voor jou!

Waar kom je terecht?

Je komt te werken op de afdeling Expertise in het team Natuur en Gewasbescherming. Gewasbescherming staat volop in de belangstelling bij politiek, burger en media. De acceptatie van het gebruik van chemische middelen bij het verbouwen van gewassen neemt af, evenals het aantal toegelaten middelen. De toekomstvisie op gewasbescherming 2030 beoogt een trendbreuk te initiëren in de omgang met gewasbeschermingsmiddelen. Kortom, een domein in transitie!

Wat ga je doen?

Samen met ongeveer 25 collega’s zie je toe op een verantwoorde toepassing van gewasbeschermingsmiddelen, waarbij je oog houdt voor de belangen van landbouw, export en milieu. Als Adviseur Gewasbescherming vervul je zowel een sleutelrol bij de innovatie van het toezicht op dit domein, als bij de ondersteuning van inspectieteams. Traditionele manieren van toezichthouden zijn niet altijd toereikend om impactvol te kunnen handhaven. Om naleving op geldende wet- en regelgeving te verhogen zijn nieuwe innovatieve manieren nodig. Met jouw inzichten, ideeën en scherp oog voor menselijk gedrag ga jij ervoor zorgen dat het palet aan instrumenten waar de inspecteurs in het werkveld beschikking over hebben, uitgebreid wordt met als doel verhoging van de naleving.

Om de inspecteurs goed te ondersteunen heb je regelmatig contact met de verschillende inspectieteams. Je zorgt voor werkinstructies voor de inspecteurs en haalt feedback op. Ook stel je in samenwerking met de inspectieteams projectplannen en inspectieprojecten op. Je evalueert of de beschikbare werkmethoden hun doel in de praktijk bereiken en geeft adviezen over manieren om de impact van het toezicht te verhogen. Het is jouw taak om te zorgen voor kennisoverdracht door bijvoorbeeld het geven van presentaties. Ook stel je overzichten op en doe je projectevaluaties. Daarnaast voer je data-analyses uit op de jaarlijkse inspectieresultaten. Je presenteert inspectieresultaten en analyses aan inspecteurs en andere betrokken partijen.

Wanneer er vragen komen vanuit de Kamer of belanghebbenden ondersteun je de (coördinerend) senior inspecteur bij de beantwoording. Ook kun je gevraagd worden om inhoudelijke landbouwkundige adviezen op te stellen voor bijvoorbeeld het verlenen van vrijstellingen op geldende regels. Als Adviseur Gewasbescherming zorg je er bovendien voor dat je altijd op de hoogte bent van recente ontwikkelingen en trends op het eigen toezichtgebied en in de samenleving. Dit doe je onder andere door een goed netwerk te onderhouden van vertegenwoordigers van belangenorganisaties, collega toezichthouders en de sector.

Functie-eisen

Hoe we jou voor ons zien

Jij wil het verschil maken. Je komt proactief met verbetervoorstellen en innovatieve ideeën. Jij kan goed buiten de kaders denken. Je toetst jouw ideeën met collega’s en jouw leidinggevende en voert jouw ideeën uit. Je vindt het leuk om nieuwe manieren uit te proberen. Je werkt gestructureerd en bent gewend om resultaten te evalueren. Je bent een echte teamspeler, maar bent in staat om zelfstandig standpunten in te nemen. Je bent omgevings- en politiek bewust. Je bent communicatief sterk en bent in staat om een divers scala aan partijen te communiceren. Je durft in de publiciteit te staan en kan omgaan met kritiek. Je hebt een flexibele instelling met betrekking tot jouw werkpakket en bent bereid om collega’s en andere afdelingen te ondersteunen als daar behoefte aan is.

Daarnaast vinden we het belangrijk dat je beschikt over:

 • Minimaal een afgeronde Hbo-opleiding in de richting van Milieu, Landbouw of aanverwant.
 • Zeer goede kennis van het vakgebied gewasbescherming en/of milieu.
 • Gedegen kennis van landbouwkundige praktijken.
 • Affiniteit wet- en regelgeving vanuit handhavingsperspectief, specifiek op het domein gewasbescherming.
 • Affiniteit met gedragsbeïnvloeding vanuit handhavingsperspectief is een pre. Termen als risico analyse, doelgroepenanalyse en gedragsbeïnvloeding zijn je in ieder geval niet vreemd.
 • Affiniteit met politieke en maatschappelijke verhoudingen die binnen dit domein spelen.
 • Goede beheersing van zowel de Nederlandse- als de Engelse taal in woord en geschrift.

Competenties

 • Oordeelsvorming
 • Overtuigingskracht
 • Organisatiesensitiviteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Leervermogen
 • Accuraat werken

Arbeidsvoorwaarden

Salarisniveau: Schaal 10
Maandsalaris: Min. €2.737 – Max. €4.400 (bruto)
Dienstverband: Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week: 30
Maximaal aantal uren per week: 32

Overige arbeidsvoorwaarden

Waar kom je te werken?

De NVWA is een betrokken, sociale werkgever die actief is in een groot en maatschappelijk speelveld. Ons werk als toezichthouder staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en de Nederlandse burgers volgen ons werk kritisch. Bij de NVWA doe je werk met maatschappelijk belang, jouw werk heeft impact op de veiligheid van voedsel, producten, de gezondheid van planten en dieren en het dierenwelzijn in Nederland.

Wat bieden wij jou?

 • Een inwerkprogramma dat past bij jouw functie met begeleiding van ervaren collega’s.
 • Ruime opleidings- en/of coaching mogelijkheden voor jouw verdere professionele ontwikkeling.
 • Waar de functie het toelaat bieden we jou de ruimte om tijd- en plaats onafhankelijk te werken.
 • Een prettige werkomgeving met als hoofdkantoor Utrecht (op loopafstand van het Centraal Station).
 • Het kan voorkomen dat jouw werklocatie op één van onze ander locaties is.
 • Regelmatig leuke activiteiten met je collega’s, zoals onze (inmiddels legendarische) pub-quiz!

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

 • Solliciteer je op een vacature met een vast dienstverband, dan start je met een tijdelijk dienstverband van maximaal 2 jaar, die bij goed functioneren omgezet wordt naar een vast dienstverband.
 • We kunnen je sollicitatie alleen in behandeling nemen, wanneer je op de juiste manier reageert via de sollicitatiebutton en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten.
 • Na de sluitingsdatum kunnen we je sollicitatie helaas niet meer in behandeling nemen.
 • Geef duidelijk in je CV aan dat je aan de gevraagde opleiding(en) voldoet, zoals omschreven in de functie-eisen.
 • Wanneer je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan een kopie van je beschikking als bijlage mee met je sollicitatie.
 • De sollicitaties worden volgens geldende afspraken in beschouwing genomen, waaronder de CAO Rijk en NVP-sollicitatiecode.
 • Een competentietest en/of een assessment kunnen deel uitmaken van de selectieprocedure.
 • De selectiecommissie kan referenties inwinnen, maar zal dit altijd vooraf met jou afstemmen.
 • Een online screening via bijvoorbeeld zoekmachines of sociale media, kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Na sluitingsdatum zal de vacaturetekst en de gegevens van de vacaturehouder online niet meer zichtbaar zijn. Om te voorkomen dat je deze moet opvragen, verzoeken wij je de vacaturetekst te downloaden en te bewaren.

Digitaal solliciteren

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nodigt je uit op hun site te solliciteren. Via onderstaande knop verlaat je deze site ga je direct naar het sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Eenieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren.

Vermeld bij uw sollicitatie "AgriHolland Vacaturebank nummer AH38116".

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.