Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Mogelijk verplichte gevoeligheidsbepaling bij inzet van colistine

Geplaatst: 22/07/2021 


Minister Schouten van LNV laat de mogelijkheid verkennen voor het invoeren van een verplichte gevoeligheidsbepaling voordat colistine bij dieren wordt ingezet. Hiermee wordt de inzet van colistine meer verantwoord en beperkt, wat bijdraagt aan een verdere verlaging van het gebruik, stelt de minister. In het najaar verwacht Schouten de Tweede Kamer er nader over te kunnen informeren.

Colistine wordt wereldwijd belangrijker bij het behandelen van infecties bij mensen. De Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit vindt dat het veterinair gebruik tot een minimum moet worden beperkt. In Nederland is het gebruik van colistine laag, maar 2020 is het derde jaar op rij waarin het gebruik is gestegen. Sinds 2017 is het gebruik in de veehouderij met 62,1% toegenomen. Dit betreft vooral inzet bij leghennen en speenbiggen.

Resistentie voor colistine komt in de veehouderij in Nederland op een laag niveau voor. De Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit adviseert om op korte termijn maatregelen te nemen, vanwege het belang van colistine voor de humane gezondheidszorg en de ongewenste stijging van de afgelopen jaren. Schouten laat daarom onderzoeken of het mogelijk is een gevoeligheidsbepaling voor colistine verplicht te stellen voordat dit middel bij dieren wordt ingezet.

bron: Ministerie van LNV, 21/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter