Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Vraag naar voedsel kan tot 2050 met 35% tot 56% stijgen

Geplaatst: 22/07/2021 


In Nature Food hebben onderzoekers van Wageningen University & Research de resultaten van een studie gepubliceerd waarbij ze een aantal wereldwijde prognoses voor voedselzekerheid hebben vergeleken. Op basis van hun analyse schatten zij in dat de vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050 met 35% tot 56% zal stijgen. De publicatie kan als input dienen voor beleidsanalyses en een publiek debat over de toekomst van voedsel.

Wetenschappers gebruiken scenario's en prognoses om een inschatting te maken van de mondiale  voedselzekerheid op lange termijn. Dit doen ze aan de hand van een reeks sociaal-economische en klimaatveranderingsscenario's. Door verschillen in onderzoeksmethoden en scenarioaannames is het lastig om een goede inschatting te maken van het bereik van de toekomstige vraag naar voedsel en het aantal mensen dat het risico loopt structureel honger te lijden.

In  het Wageningse onderzoek stonden deze twee belangrijke indicatoren voor voedselzekerheid centraal. Ze hebben systematisch literatuuronderzoek en een meta-analyse uitgevoerd om een groot aantal mondiale voedselzekerheidsprognoses tot 2050 te vergelijken en evalueren. Ze gebruikten 57 onderzoeken die zijn gepubliceerd tussen 2000 en 2018.

De onderzoekers hebben alle prognoses samengebracht en onderverdeeld in een aantal  plausibele sociaaleconomische toekomstscenario's. Op basis van hun analyse schatten zij in dat de vraag naar voedsel tussen 2010 en 2050 met 35% tot 56% zal stijgen. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door bevolkingsgroei, economische ontwikkeling, verstedelijking en andere ontwikkelingen.

De groei in vraag naar voedsel is wat lager dan in eerdere onderzoeken, die gaven aan dat de voedselproductie zou moeten worden verdubbeld in het jaar 2050. Toch kan de verwachte stijging in de vraag naar voedsel negatieve gevolgen hebben voor het milieu en leiden tot een verlies van biodiversiteit. In de meest negatieve scenario's neemt het aantal mensen dat het risico loopt op honger tussen 2010 en 2050 met 8% toe.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'A meta-analysis of projected global food demand and population at risk of hunger for the period 2010–2050' in Nature Food.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter