Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Wetenschappers ontwikkelen cichoreiplant zonder bitterstoffen

Geplaatst: 21/07/2021 


Onderzoekers hebben binnen het Europese project CHIC met nieuwe veredelingstechnieken een cichoreiplant ontwikkeld die geen bitterstoffen meer bevat. Het doel van dit project is te komen tot verbeterde cichoreisoorten die goede voedingsvezels bevatten en stoffen die mogelijk gebruikt kunnen worden als medicijnen. Het onderzoeksconsortium publiceerde over de resultaten in Plant Biotechnology Journal.

Cichoreiwortels bevatten inuline, een natuurlijke zoetstof die wordt gebruikt in brood en zuivelproducten èn als voedingsvezel voor een gezonde darmfunctie. Normaal gesproken moet inuline van de bitterstoffen worden gescheiden. Met nieuwe veredelingstechnieken is het gelukt om een plant te ontwikkelen waar de bitterstoffen niet meer in zitten. Dat maakt het verwerkingsproces goedkoper en eenvoudiger, en daarmee duurzamer.

De nieuwe CRISPR-Cas techniek richt zich specifiek op alleen het cichorei-DNA dat verantwoordelijk is voor bepaalde gewenste of ongewenste eigenschappen van de plant. De onderzoekers hebben vier genen uitgeschakeld die verantwoordelijk zijn voor de bitterstoffen. Met dezelfde techniek kunnen onderzoekers ook het niveau van bitterheid in witlof veranderen. De veredeling gaat met de methode een stuk sneller.

Binnen het CHIC-project werken onderzoekers en bedrijven ook aan een type cichoreiplant dat juist hele specifieke bitterstoffen bevat. Deze stoffen kunnen mogelijk dienen als ontstekingsremmers en als medicijn tegen kanker.  Binnen het project hebben de onderzoekers de ontstekingsremmende activiteit kunnen aantonen.

Binnen het project werken de onderzoekers ook aan chicoreilijnen die minder gevoelig zijn voor de afbraak van inuline die bij de teelt van nature plaatsvindt in het najaar. Bij koudere weersomstandigheden spreekt de plant de voorraad inuline sneller aan. De nieuwe variant zou hiervoor minder gevoelig moeten zijn en daardoor meer inuline kunnen leveren.

Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Inactivation of the germacrene A synthase genes by CRISPR/Cas9 eliminates the biosynthesis of sesquiterpene lactones in Cichorium intybus L' in Plant Biotechnology Journal.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter