Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Vangen en doden wilde ganzen valt onder jacht

Geplaatst: 21/07/2021 


Stichting Animal Rights vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit handhavend op te treden tegen het vangen en doden van in het wild levende ganzen op grond van Europese dierenwelzijnsvoorschriften. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is het met de minister eens dat deze Europese voorschriften hier niet van toepassing zijn, omdat deze niet gelden voor de jacht op ganzen.

Het betrokken bedrijf vangt en doodt de ganzen met provinciale ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming met als doel het voorkomen van belangrijke schade aan landbouwgewassen. De ganzen worden in een vangkooi gedreven en daarna in een trailer, waarin ze met gas worden gedood.

Het CBb stelt dat het wegnemen van de wilde ganzen uit de natuur op één lijn staat met de jachtop ganzen vanwege de korte tijd dat de ganzen in de vangkooi verblijven en het doel van het doden. Om die reden zijn de ganzen niet te beschouwen als door het bedrijf gehouden dieren. De op die dieren betrekking hebbende voorschriften uit de Wet dieren zijn daarom niet van toepassing. 

Anders dan Animal Rights ziet het CBb het op de dood gerichte, kortstondig bedwelmen van de ganzen niet als een diergeneeskundige handeling. Het CBb gaat hierin ook mee met het standpunt van de minister. 

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van het CBb.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter