Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Veroordeling na dodelijk ongeval met lossen van maisvoermeel

Geplaatst: 21/07/2021 


Een transportbedrijf uit Waalwijk is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een geldboete van 100.000 euro, waarvan 25.000 euro voorwaardelijk. Ook wordt een deel van het bedrijf 6 maanden voorwaardelijk stilgelegd. Een leidinggevende van het bedrijf krijgt een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Het bedrijf en de leidinggevende zijn schuldig aan een dodelijk ongeluk van een werknemer die bedolven raakte onder een lading maisvoermeel. 

De chauffeur van het  bedrijf reed in augustus 2018 met 28.000 kilo maisvoermeel naar een bedrijf in Helmond, waar hij deze lading moest lossen. Omdat het lossen erg lang duurde, nam een andere vrachtwagenchauffeur een kijkje en vond het slachtoffer onder een berg maisvoermeel.

Uit de omstandigheden op de ongevalslocatie komt naar voren dat het erop lijkt dat de chauffeur aan het lossen was, maar dat het maisvoermeel niet uit zijn vrachtwagen naar buiten wilde stromen. Hij liep daarom naar de achterzijde van de vrachtwagen om dit probleem met een bezem te verhelpen, zoals vaker gebeurde. Op dat moment kwam de klapdeur van de vrachtwagen los en stortte het maisvoermeel plots naar buiten. Het slachtoffer kwam hieronder terecht en stikte.

De rechter oordeelt dat het bedrijf uit Waalwijk en de leidinggevende onvoldoende aan hun plicht voldeden om de veiligheid van werknemers te borgen. Ze lieten na de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen, waardoor het dodelijke ongeval kon plaatsvinden. De rechter vreest dat het bedrijf de veiligheid en gezondheid van werknemers ondergeschikt maakt aan commerciële belangen.

De rechter weegt mee dat binnen het bedrijf eerder een soortgelijk ongeval is gebeurd. De reactie van het bedrijf op dat ongeval was volgens de rechter ondermaats. Pas na het huidige ongeval heeft het bedrijf een hoger veiligheidskundige in de arm genomen en was er een veiligheidsaudit.

bron: Rechtbank Oost-Brabant, 20/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter