Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Gevolgen wateroverlast worden zichtbaar in Limburgse fruitteelt

Geplaatst: 21/07/2021 


In de fruitteelt heeft de overmatige regenval en hoge waterstand in Limburg met name schade aangericht in de teelt van zoete en zure kersen, rode bessen en rijpe pruimen. Niet overkapte teelten lijken grotendeels verloren door schimmelvorming en barsten, maar ook overkapte teelten hebben schade vanwege de hoge worteldruk.

De schade aan aanplanten vanwege overstroming is nog niet inzichtelijk. In het zuiden van Limburg bevinden zich nauwelijks boomgaarden vlak langs de Maas, maar meer noordelijk is dat wel het geval. En ook langs de Roer zijn percelen van fruittelers onder water komen te staan.

Fruittelers krijgen het advies om de situatie op hun bedrijf zo goed mogelijk in kaart te brengen, zodat ze bij eventuele vervolgschade – bijvoorbeeld uitval van bomen of bovenmatig veel kanker – voldoende bewijsmateriaal in handen hebben. Het is nog niet duidelijk hoe verzekeraars en overheid straks om zullen gaan met vervolgschade.

Veel blauwe bessentelers hebben een lastige start van de oogst. De vele regen van vorige week zorgt voor kwaliteitsproblemen. Ook waar de aanplant niet in het water is komen te staan, is de schade toch fors. De vele regen heeft er vooral voor gezorgd dat de vruchten snel zacht worden en barsten.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter