Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Fossielvrije teelt van potanthurium is behoorlijke uitdaging

Geplaatst: 21/07/2021 


In Kas2030 bij Wageningen University & Research in Bleiswijk worden geprobeerd 4 gewassen te telen zonder emissie van CO2, water en nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen. Een gewas is potanthurium. De warmtevraag in de potanthuriumteelt is met ruim 30 m3 per m2 relatief hoog voor een onbelichte teelt. Het terugwinnen van warmte uit de ontvochtiging van de kas waarop onderzoekers hebben ingezet, blijkt tot dusver minder op te leveren dan waarop was gehoopt.

De warmte van de lampen voorziet in de belichtingsperiode, met name in de periode medio november tot medio februari, in een deel van de warmte behoefte van de kas. Een belangrijke aanvulling bij de warmtevoorziening in het fossielvrije kasconcept zou de ontvochtiging kunnen zijn, waarmee latente warmte uit de kas kan worden teruggewonnen om op andere momenten de kas mee te verwarmen.

De hoeveelheid latente warmte die middels de ontvochtiging zou moeten worden verzameld, viel in de eerste winters tegen. De gevels, hoewel dubbel beglaasd, zorgen door het grote buitenoppervlak van de afdeling voor een te grote ontvochtiging. Het donkerdoek, transparant energiedoek en het open zonnedoek die zijn geïnstalleerd zorgen voor een grote vochtstroom naar het kasdek. Doordat er zoveel vocht tegen het kasdek en gevels condenseert, is er juist een bevochtigingsvraag.

Er wordt nog veel verneveld en het verdampen van al dat ingebrachte vocht vraagt ook energie. In de periode van 1 juli 2020 tot 1 juli 2021 was 16 m3 per m2 aardgasequivalenten aan warmte nodig. Daarnaast werd 94 kilowattuur gebruikt voor de lampen die maximaal 12 uur per dag zijn gebruikt. De lampwarmte draagt bij aan het verwarmen van de kas, waarbij een lange belichtingsperiode gunstiger is. Bij daglengtes van 16 uur treedt echter bladschade en meer bloemsteelstrekking op.

Voor komende winter wordt er gezocht naar een oplossing voor de lange termijn via nieuwe kasdekmaterialen en schermen die warmte en vocht beter vasthouden en tevens het licht reguleren. Mogelijk kan het kasdek worden vervangen door een lage emissie kasdek, een soort HR++ glas. Ook wordt een extra energiescherm op het dradenbed van het schaduwscherm gemonteerd. Hiermee wordt de isolatiegraad van de kas verbeterd en het vochtverlies naar het dek verder verlaagd.

bron: Kas als Energiebron, 20/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter