Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Lagere omzet en winst voor FrieslandCampina in eerste helft van 2021

Geplaatst: 21/07/2021 


In de eerste helft van 2021 is de omzet van zuivelconcern FrieslandCampina met 1,8% gedaald naar 5,5 miljard euro. Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de omzet met 0,8%. De winst daalde met 42,6% naar 62 miljoen euro, vooral vanwege een reservering van 57 miljoen euro voor een vonnis in Thailand. Daarnaast vielen de resultaten bij de verkoop van kindervoeding tegen door aanhoudende moeilijke marktomstandigheden in Azië.

Op 10 november 2020 heeft FrieslandCampina aangekondigd dat er tot eind 2021 circa 1.000 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Ten opzichte van eind juni 2020 is er een reductie van ongeveer 700 fte's gerealiseerd. Vanaf 2022 worden er structureel lagere kosten van tenminste 100 miljoen euro per jaar verwacht. De totale herstructureringslasten bedragen 150 tot 175 miljoen euro. Over 2020 kwam hiervan al 106 miljoen euro ten laste van het resultaat.

De consumentenverkopen via retail en e-commerce herstelden zich in de eerste helft van 2021. De omzet van de business group Food & Beverage steeg met 1,0% en bij gelijkblijvende wisselkoersen met 4,1%. Herstel van het out-of-home-kanaal, verbeterde prestaties in Pakistan en een effectieve marktbenadering in grote delen van Afrika droegen ook bij aan de groei van de omzet. Het onderliggende resultaat van de business group Food & Beverage steeg.

De omzetten van Specialised Nutrition en Ingredients stonden onder druk door de moeilijke kindervoedingsmarkt en daalden met respectievelijk 14,9% en 3,9%. Hogere volumes en prijsverhogingen in het segment medische-, ouderen- en sportvoeding zorgden voor een omzetgroei in dit segment. De resultaten van Specialised Nutrition en Ingredients daalden in vergelijking tot de eerste helft van 2020.

De omzet van de business group Trading daalde met 3,9% door lagere melkaanvoer en lagere verkopen van vloeibare producten zoals rauwe melk, room, magere melk en melkconcentraat. De business group Trading maakte beduidend minder verlies dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

In de eerste helft van 2021 daalde het bedrijfsresultaat met 41,2% naar 130 miljoen euro en de winst met 42,6% naar 62 miljoen euro. Het onderliggend bedrijfsresultaat – zonder de reservering voor een vonnis in Thailand en valuta-effecten - daalde met 8,6% naar 202 miljoen euro.

Voor de tweede helft van 2021 verwacht FrieslandCampina een continuering van het beeld in het tweede kwartaal van 2021. Het bedrijf is voorzichtig optimistisch over het ingezette herstel van de consumenten- en out-of-home-kanalen, maar een herstel van de Aziatische kindervoedingsmarkt wordt niet verwacht. Daarnaast blijft er onzekerheid over de ontwikkeling van de coronapandemie en de impact daarvan op de onderneming.

bron: FrieslandCampina, 21/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter