Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Frambozenteler breidt teeltoppervlak onder zonnepanelen verder uit

Geplaatst: 20/07/2021 


Maarten van Hoof teelt op zijn bedrijf in het Brabantse Olland zacht fruit. Twee jaar startte hij met de teelt van frambozen onder zonnepanelen, in plaats van onder plastic. Hij is er tevreden over en schakelt met zijn totale frambozenteelt over. 

De zonnepanelen laten nog 40% van het zonlicht door en dat blijkt het juiste recept voor een goede frambozenoogst. Met een rendement van 60% van de zonnepanelen is de elektriciteitsproductie nog voldoende om de combinatie van energieproductie en fruitteelt economisch aantrekkelijk te maken.

Van Hoof nu nog 10 hectare fruit staan onder plastic. Het plastic moest hij elke 5 jaar vervangen. Het voordeel van telen onder zonnepanelen betekent dus ook een aanzienlijke besparing op gebruik van plastic.

Eind volgend jaar hoopt de teler zijn hele bedrijf te hebben omgeschakeld. De vergunning is er al voor verleend. De omschakeling is echter vertraagd omdat de netwerkcapaciteit nu nog niet is berekend op de uitbreiding van de elektriciteitsproductie.

bron: Omroep Brabant, 17/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter