Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Stikstofdepositiebank gaat deze zomer in werking

Geplaatst: 20/07/2021 


Rijk en provincies werken samen aan een systeem dat mede bedoeld is om eventuele restruimte voor stikstofemissie bij extern salderen op hexagoon-niveau in een stikstofdepositiebank te registreren om deze ruimte vervolgens in te kunnen zetten voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Het streven is dat ruimte uit het systeem vanaf eind 2021 ingezet kan worden voor het verlenen van vergunningen. Dat meldt minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer.

Bij extern salderen wordt altijd eerst 30% van de stikstofdepositie ingetrokken ten behoeve van de natuur. Als vervolgens de beschikbare ruimte op één of meerdere hexagonen groter is dan de benodigde depositieruimte voor het nieuwe project, dan valt er ruimte vrij, die geregistreerd kan worden in de stikstofdepositiebank.

De stikstofdepositiebank gaat deze zomer in werking. Het wordt dan mogelijk om vrijvallende ruimte uit extern saldeertransacties in het systeem te registreren. Ook kan dan ruimte geregistreerd worden voor een beperkt aantal doelen. De komende periode worden bestuurlijke en juridische kaders verder uitgewerkt. Het streven is dat ruimte uit het systeem vanaf eind 2021 ingezet kan worden bij het verlenen van vergunningen met weinig depositie en projecten met maatschappelijk relevante doelen. Ook rijkspartijen zullen gebruik maken van de stikstofdepositiebank.

Om jaarlijks 75.000 woningen te kunnen bouwen is in verschillende Natura 2000-gebieden in Nederland stikstofdepositieruimte nodig. Hiertoe staan intern en extern salderen, gebruikmaking van de beschikbare stikstofdepositieruimte in het stikstofregistratiesysteem of eventueel de ADC-toets ter beschikking. Het stikstofregistratiesysteem zal gevuld worden met de stikstofeffecten van de warme sanering van de varkenshouderij. Eerder  werden de effecten van de snelheidsmaatregel al als stikstofruimte vastgelegd in het stikstofregistratiesysteem.

bron: Ministerie van LNV, 16/07/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter