Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Stichting Agrifacts: 'Stikstofaanvoer uit bodem in natuur blijft onderbelicht'

Geplaatst: 11/06/2021 


In het natuurbeleid is veel aandacht voor de stikstofdepositie die plaatsvindt vanuit de lucht. Er is echter ook veel stikstofaanvoer vanuit de bodem, stelt de Stichting Agrifacts. Wanneer de bodem in het gebied wordt verstoord door wateronttrekking en ontbossing heeft dat invloed op de vrijgave van stikstof uit de bodem. 

Farmers Defence Force wist in april een grote hoeveelheid metingen die in Drentse natuurgebieden plaatsvinden in de openbaarheid te krijgen, middels een procedure binnen de Wet op openbaarheid van bestuur. Uit deze metingen trekt Stichting Agrifacts dat niet de depositie, maar de grote bodemvoorraad een probleem vormt.

Uit metingen in 286 natuurbodems in Drenthe werd vastgesteld dat in de bovenste 10 centimeter van de grond 3.000 tot wel 10.000 kilo stikstof zit opgeslagen. De jaarlijkse neerslag van stikstof vanuit de lucht valt daarbij in het niet, meent Stichting Agrifacts.

In de natuur kunnen planten samen met bodemorganismen wel 60 tot 80 kilo per hectare per jaar uit de lucht halen. De stikstof ligt vast in de bodem als organische stof, maar deze komt vrij bij verstoringen van de bodem. De organische stof wordt dan versneld afgebroken. In de gebieden in Drenthe zou het kunnen gaan om hoeveelheden van 30 tot wel 250 kilo per hectare.

bron: Stichting Agrifacts, 10/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter