Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Bromaatnorm is mogelijk probleem bij collectieve zuivering glastuinbouw

Geplaatst: 08/06/2021 


Bij het hoogheemraadschap van Delfland bestaat onzekerheid of de collectieve zuivering voor de glastuinbouw waar aan wordt gewerkt wel kan voldoen aan nieuwe normen voor de waterkwaliteit die vanaf 2022 zou kunnen gaan gelden. Bij het zuiveren van water met ozon kan bromaat worden gevormd. Het RIVM doet onderzoek doen naar een veilige norm voor bromaat in oppervlaktewater.

Voor het lozen van water bestaat momenteel nog geen norm ten aanzien van bromaat. Het hoogheemraadschap nam tot dusver de Zwitserse norm als uitgangspunt. Deze bedraagt 50 microgram bromaat per liter water. Het is echter mogelijk dat Rijkswaterstaat een strengere norm van 30 microgram per liter gaat hanteren voor oppervlaktewater.

In een brief van het hoogheemraadschap aan de gemeente Westland, worden de zorgen kenbaar gemaakt. Er ligt een plan om in samenwerking met de gemeente Westland en de provincie Zuid-Holland een collectieve zuiveringsinstallatie voor de glastuinbouwsector in de regio te realiseren in Hoek van Holland.

De bouw van de waterzuivering zal waarschijnlijk niet eerder dan januari 2022 starten, stelt het hoogheemraadschap. Dan zal er duidelijkheid zijn over de norm voor bromaat in Nederland. Als er voor een strengere norm wordt gekozen dan de in Zwitserland geldende grans dan is het huidige plan voor de collectieve zuivering niet haalbaar, meent het hoogheemraadschap.

Het hoogheemraadschap doet onderzoek hoe er met een aanpassing aan de beoogde installatie mogelijk toch aan een strenge norm voor bromaat kan worden voldaan. Ook wordt gekeken welke mogelijkheden het maken van een afspraak over lozingstijdstippen verspreid over de dag zou kunnen bieden om zo onder de norm te blijven.

bron: Groenten & Fruit, 08/06/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter