Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Schouten laat juridische analyse maken van amendenten in Wet Dieren

Geplaatst: 03/06/2021 


Minister Schouten van LNV laat juridisch uitzoeken wat de gevolgen zijn van de amendementen die zijn aangenomen bij de wijziging van de Wet Dieren. Dat heeft de minister de Tweede Kamer laten weten Zowel bij boeren als bij mensen met huisdieren, zijn er zorgen over de gevolgen van amendementen die de Partij voor de Dieren inbracht en waar zowel de Tweede als de Eerste Kamer mee akkoord is gegaan.

Bij de stemming over de wijziging van de Wet dieren in verband met de uitvoering van de herziene Europese diergezondheidswetgeving heeft de Tweede Kamer op dinsdag 11 mei ingestemd met 3 amendementen die waren ingebracht door de Partij voor de Dieren. De Eerste Kamer stemde vervolgens ook in met de wetswijziging.

Het eerste amendement regelt dat het na 2022 niet langer is toegestaan om een dier pijn te doen of bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen met als doel om het dier op een bepaalde manier te kunnen huisvesten. Ook zal het niet langer zijn toegestaan om dieren te houden in een huisvestingssysteem dat hen permanent de mogelijkheid ontneemt om hun natuurlijke gedrag te vertonen.

Met een tweede  amendement wordt een wettelijke basis gecreëerd voor het stellen van regels voor de bescherming van landbouwhuisdieren tegen de gevaren van stalbranden via een algemene maatregel van bestuur. Met het derde amendement ontstaat de mogelijkheid om ook op andere gronden dan een besmettelijke dierziekte productiebeperkende maatregelen zoals een fokverbod op te leggen, op het moment dat er sprake is van ernstige dierenwelzijnsproblemen of de dreiging hiervan, door uitzonderlijke omstandigheden.

Minister Schouten waarschuwde er bij de behandeling van de wijziging van de Wet Dieren voor dat de amendementen zo algemeen waren geformuleerd dat er veel discussie over kon ontstaan. Zij laat nu een juridische analyse uitvoeren en zal de Tweede Kamer nog voor de zomer over het resultaat van die analyse informeren.
  
   
   
   
   
   

bron: LTO Nederland, 03/06/21 Tweede Kamer, 11/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter