Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

IJkcentrum voor de bodem officieel geopend

Geplaatst: 31/05/2021 


Op donderdag 20 mei is het IJkcentrum voor de bodem officieel geopend. In deze nieuwe nationale onderzoeks- en demonstratiefaciliteit worden standaarden ontwikkeld om bodemmonsters goed te kunnen vergelijken. Op grond van de ijkresultaten worden adviezen gegeven voor duurzame bodemverbeteringen.

In het IJkcentrum verzamelen onderzoekers gegevens van het bodemleven in relatie tot de bodemeigenschappen en het gebruik van de bodem. Op veldlocaties worden op een gestandaardiseerde manier bodemmonsters genomen en geanalysereerd. De verkregen gegevens worden gekoppeld aan informatie over het gebruik van de bodem, het type bodem, de locatie en andere zaken die van belang zijn voor beheer. Het IJkcentrum brengt daarnaast gegevens van bestaande datasets bijeen.

Het IJkcentrum voor de bodem is onderdeel van het Centrum voor Bodemecologie, dat een samenwerking is tussen het Nederlands Instituut voor Ecologie NIOO-KNAW en Wageningen University & Research. Het IJkcentrum maakt onderdeel uit van het Onder het Maaiveld-project. Dat is een samenwerking van NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie met IUCN-Nederland en De Vlinderstichting. 

In Lelystad bij de business unit Open Teelten en op de Boerderij van de Toekomst wordt onder ander onderzoek gedaan naar strokenteelt en agroforestry en is een Tiny Forest aangelegd. Die percelen worden allemaal ook ingezet voor het IJkcentrum. In Wageningen bij het NIOO-KNAW ligt een bodem-ecotron waar de bodembiodiversiteit van representatieve Nederlandse bodems wordt onderzocht en waar moleculaire bodembiodiversiteitsanalyses worden uitgevoerd.

bron: NIOO-KNAW, 27/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter