Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Rekenmodel voor kosten bij opkweken van hyacint in de kas

Geplaatst: 04/05/2021 


Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een rekenmodel ontwikkeld voor het opkweken van hyacint in een kas. Het model kan worden benut om de bedrijfseconomische consequenties door te rekenen van keuzes die kunnen worden gemaakt bij het opkweken van uitgangsmateriaal en plantgoed van hyacint. Het model komt voort uit het project Vitale Teelt Hyacint. 

Hyacintenbollen worden nu  opgekweekt in de vollegrond. Dat is in principe goedkoper dan in een kas. De onderzoekers denken dat het opkweken in een kas mogelijk sneller gaat en dat er minder risico's zijn op ziekten en plagen. Dat betekent minder kosten voor  gewasbeschermingsmiddelen en ook minder kans op uitval. Als een bedrijf gebruik maakt van weefselkweek bij de start van een teelt, dan zijn die effecten nog groter.

Het rekenmodel van Wageningen University & Research is opgezet met behulp van Excel. Kwekers van hyacinten zullen het rekenmodel binnenkort testen.

bron: Greenity, 04/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter