Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Vertraging in project 'Boeren en buren' rond Venray

Geplaatst: 04/05/2021 


In het project 'Boeren en Buren' hebben boeren en omwonenden in de gemeente Venraij een jaar lang samen de luchtkwaliteit in hun omgeving gemeten onder begeleiding van het RIVM. Nu de eerste meetresultaten bekend zijn, was het de bedoeling om samen met alle betrokkenen de resultaten te bespreken en conclusies te trekken. Vanwege corona is er nog geen mogelijkheid geweest om samen te komen.

Eind oktober 2020 waren de laatste metingen en werd een meetperiode van een jaar afgesloten. Sindsdien is het RIVM bezig geweest om alle meetresultaten te verzamelen en deze te analyseren. De deelnemers hebben een grote hoeveelheid meetgegevens verzameld: fijnstof, stikstofdioxide, ammoniak en ook meldingen van geur worden meegenomen.

Het RIVM onderzoekt in hoeverre het gezamenlijk meten de onderlinge relaties tussen de deelnemers beïnvloedt. Een belangrijk onderdeel van het project is om met de deelnemers tot gezamenlijke conclusies te komen. Daarvoor is het nodig om met alle deelnemers, zowel boeren, omwonenden als de gemeente fysiek met elkaar om tafel te gaan. Door corona is deze mogelijkheid er nog niet geweest.

Er is wel een online bijeenkomst geweest, waar de voorlopige resultaten aan de deelnemers zijn gepresenteerd en er ruimte was voor vragen. Het RIVM verwacht dat de onderzoeksresultaten in de tweede helft van dit jaar ook buiten het project gedeeld kunnen worden. De ruwe meetwaarden zijn nog steeds te volgen op het algemene SamenMeten dataportaal voor citizen science metingen van het RIVM.

bron: RIVM, 04/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter