Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Gerbera’s telen onder LED-belichting vraagt aanpassing van temperatuur

Geplaatst: 04/05/2021 


Het project ‘Demo’s fossielvrij’ is in maart 2019 gestart. Het doel van dit project is om fossielvrij te telen en LED-belichting kan daar een rol in spelen door onder andere het lage energieverbruik. Bij gerbera, een van de gewassen binnen het project, is ook sprake van toename van de productie.

Gedurende de afgelopen twee jaar  is gebleken dat de licht-temperatuur-balans bij het telen onder volledige LED-belichting een aanpassing nodig heeft. De takken werden in de winter vrij zwaar en de aantallen bleven wat achter bij de verwachting.

De kastemperatuur is, tijdens de uren dat wordt belicht, iets hoger ingesteld. Hierdoor wordt de uitgroeiduur van de gerbera’s  korter en worden de takgewichten meer conform praktijk. Door de kortere uitgroeiduur nam ook de productie toe.

Het standaard advies bij de teelt van gerbera, dat gold bij SON-T belichting waarin de balans tussen licht, temperatuur en CO2 staat uitgewerkt, moet voor volledige LED-belichting, vooral in de winter, iets worden aangepast.

bron: Kas als Energiebron, 04/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter