Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Niet-belanghebbende kan soms toch in beroep tegen omgevingsbesluit

Geplaatst: 04/05/2021 


Ook een niet-belanghebbende die eerder een zienswijze indiende tegen bijvoorbeeld een ontwerpbestemmingsplan of ontwerptracébesluit, kan voorlopig tegen het definitieve bestemmingsplan of tracébesluit in beroep bij de bestuursrechter. Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State op dinsdag 4 mei.

De richtinggevende uitspraak van de Raad van State volgt op het  ‘Varkens in Nood’-arrest van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het Europese Hof bepaalde onder meer dat ‘leden van het publiek’ toegang tot de rechter moeten kunnen krijgen als zij eerder gebruik hebben gemaakt van ruimere inspraakrechten bij besluiten over milieuaangelegenheden.

In de Algemene wet bestuursrecht staat  dat alleen belanghebbenden een beroep op de bestuursrechter kunnen doen. Het ‘Varkens in Nood’-arrest dwingt op dit punt  tot een wetswijziging. In de tussentijd biedt de Raad van State een praktische oplossing. Die komt erop neer dat wanneer het omgevingsrecht aan ‘een ieder’ de mogelijkheid biedt om een zienswijze in te dienen tegen een ontwerpbesluit, zoals bijvoorbeeld bij een bestemmingsplan, diegene die daarvan gebruikmaakt beroep bij de rechter mag indienen tegen het definitieve besluit.

Het Europese Hof heeft niet eenduidig bepaald of een niet-belanghebbende bij de bestuursrechter alleen over de procedure kan klagen of ook over de inhoud van het besluit. De Raad van State oordeelt dat een te beperkte uitleg niet strookt met de achtergrond van het oordeel van het Hof. Bovendien is het onderscheid tussen procedurele en inhoudelijke bezwaren niet altijd gemakkelijk te maken. Concreet betekent dit dat een niet-belanghebbende die eerder een zienswijze indiende, zowel over de procedure als over de inhoud van het besluit bezwaren mag indienen bij de rechter.

Het is te verwachten dat door de uitspraak meer mensen dan nu toegang krijgen tot de rechter. Het relativiteitsvereiste bepaalt echter dat iemand geen succesvol beroep doen op een rechtsregel kan doen als die niet is geschreven om zijn belangen te beschermen. Naar verwachting beperkt dit de kansen van een niet-belanghebbende op een succesvol beroep bij de bestuursrechter.

Meer informatie is te vinden in de uitspraak van de Raad van State.

bron: Raad van State, 04/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter