Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Extra soja-import uit Brazilië ging niet in Nederlandse diervoeders'

Geplaatst: 04/05/2021 


Het CBS heeft in de eerste helft van 2020 een toename van 40% vastgesteld in de import van sojabonen uit Brazilië in vergelijking tot de vergelijkbare periode in 2019. Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking denkt dat daar verschillende verklaringen voor zijn te geven. De hoeveelheid soja die in Nederlands diervoer wordt verwerkt, is in de afgelopen jaren echter vrijwel stabiel gebleven. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

Kaag stelt vast dat de Europese productie van raapzaadolie in de eerste helft van 2020 bijvoorbeeld lager was vanwege de verminderde vraag naar raapzaadolie voor de productie van biodiesel. Dit betekende dat er ook minder raapzaadmeel- en schroot beschikbaar was. Dit afgenomen aanbod kan door Europese bedrijven zijn gecompenseerd met geïmporteerde soja via de Nederlandse havens.

In Amsterdam en Rotterdam staan belangrijke verwerkende bedrijven, die een groot deel van het Europese achterland bedienen met plantaardige oliën en het eiwitrijke meel voor verdere verwerking en gebruik. Mondiaal zijn Brazilië en de Verenigde Staten de grootste export-georiënteerde producenten van sojabonen.

De sterk stijgende import door Europa van sojabonen uit Brazilië had wellicht ook te maken met bepaalde ontwikkelingen op de wereldmarkt in diezelfde periode, aldus Kaag. Er was een sterke stijging Chinese invoer van sojabonen uit de Verenigde Staten, waardoor de soja-invoer van China uit Brazilië lager was. De Europese import werd juist gestimuleerd door een gunstige wisselkoers met de Braziliaanse Reaal. Dit lijkt een tijdelijke trend te zijn geweest.

De hoeveelheid soja die in Nederlands diervoer wordt verwerkt, is in de afgelopen jaren vrijwel stabiel gebleven, stelt Kaag. Over veranderingen in het gebruik van soja voor de humane consumptie in Nederland heeft zij geen gegevens. De minister veronderstelt echter dat de extra in Nederland geïmporteerde sojabonen vrijwel zeker bestemd zijn geweest voor verwerking en consumptie elders in Europa.

Kaag merkt verder op dat soja die in Nederland wordt verwerkt voor de Nederlandse consumptie, veelal voor diervoer, volledig wordt afgedekt met certificaten van de Round Table on Responsible Soy. Dat betekent dat de soja zonder ontbossing is geproduceerd.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter