Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Strengere normen voor de uitstoot van stikstof in Vlaanderen

Geplaatst: 03/05/2021 


De normen voor de uitstoot van stikstof in Vlaanderen worden strenger. Vlaams minister van Omgeving Demir heeft daarover nieuwe richtlijnen gepubliceerd. De nieuwe richtlijnen waren nodig nadat een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting een voorlopig stikstofkader afkeurde.

Voor het arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting gold in Vlaanderen een minimumdrempel van 5%. Het betekende dat alleen voor projecten die het stikstofprobleem in een natuurgebied met meer dan 5% zouden doen toenemen, geen vergunning kon worden verkregen.

De nieuwe drempels zijn veel strenger. Voor ammoniakemissie vanuit de veehouderij geldt een drempel van 0%. Voor stikstofoxiden door industrie en transport bedraagt de drempel 1%. De Vlaamse regering wil dat 90% van de industriële projecten die gepland zijn nog steeds gerealiseerd kunnen worden.

Volgens de Vlaamse minister van Landbouw Crevits zal de regeling geen onmiddellijke impact hebben op de omvang van de veestapel in Vlaanderen. Bedrijfsuitbreiding of de oprichting van een nieuw bedrijf wordt wel moeilijker. De focus komt dan te liggen op modernisering van de stallen waarmee beperking van de uitstoot wordt bereikt.

De nieuwe richtlijnen zijn tijdelijk om rechtsonzekerheid te vermijden voor lopende projecten. Eind dit jaar wil de Vlaamse regering de richtlijnen vastleggen in een definitief stikstofkader.

bron: De Standaard, 02/05/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter