Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Coöperatie Westerkwartier breidt werkveld uit naar hele provincie Groningen

Geplaatst: 03/05/2021 


De Gebiedscoöperatie Westerkwartier wordt ook actief in de rest van de provincie Groningen. Het doel is om verspreid over de provincie 8 innovatiewerkplaatsen op te zetten waar onderwijsinstellingen en regionale bedrijven gaan werken aan het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. De provincie Groningen stelt de komende twee jaar 200.000 euro beschikbaar voor het project ‘Veerkrachtige Regio’ van de gebiedscoöperatie.

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier werd in eerste instantie opgezet met als doel groene economische activiteiten in de eigen regio te stimuleren. Vanuit de gebiedscoöperatie is in het Westerkwartier een kenniswerkplaats ingericht waar regionale kennisvragen verzameld en onderzocht worden door studenten, docenten en experts.

Recent zette de coöperatie de Food Factory op. Daarin werken bedrijven, boeren en studenten samen aan nieuwe streekproducten gemaakt van lokaal geteelde grondstoffen. Zo zijn er plannen om groente, fruit en vlees van plaatselijke boeren en tuinders te verwerken tot maaltijden voor zorginstellingen, ziekenhuizen en scholen.

Ook is in het Westerkwartier vanuit de gebiedscoöperatie een natuurvleescoöperatie ontstaan. Melkveehouders in de regio verwerkt brengen daarbij stierkalveren in die worden geweid in een natuurgebied. Het vlees wordt verwerkt en verkocht als vleespakketten.

Binnen de Gebiedscoöperatie Westerkwartier wordt tevens onderzocht of peulvruchten geteeld door akkerbouwers in de regio een alternatief kunnen vormen voor soja in varkensvoeders. Ook is het idee dat de afvalstromen uit de Food Factory zoveel mogelijk nuttig verwerkt gaan worden.

bron: Dagblad van het Noorden, 30/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter