Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Protealis wil sojabonenteelt geschikt maken voor Noordwest-Europa

Geplaatst: 08/04/2021 


Na tientallen jaren in het plantenonderzoek zetten de Belgische wetenschappers Benjamin Laga en Jonas Aper een volgende stap in hun streven naar lokaal geteelde en duurzame plantaardige eiwitten. Ze zetten daarvoor het bedrijf Protealis op. De eerste focus is het ontwikkelen van eiwitrijke sojavariëteiten met een hoge opbrengst. Protealis kan van start met een kapitaal van 6 miljoen euro afkomstig van private en publieke financiers.

Benjamin Laga werkte eerder als onderzoeker in plantenbiotechnologie bij BASF waar hij internationale ervaring opdeed op het gebied van zaadbusiness en -innovatie. Laga wordt CEO van Protealis. Hij wordt vergezeld door Jonas Aper die aan de wieg stond van het soja-veredelingsprogramma van ILVO. 
 
De huidige soja-variëteiten zijn meestal gekweekt voor teelt in subtropische gebieden. Het doel van het nieuwe bedrijf is om eiwitrijkere gewassen te ontwikkelen die aangepast zijn aan de lokale omstandigheden en die een goede opbrengst geven, waardoor ze ook voor de telers in Noordwest-Europa interessant worden. Concreet werkt Protealis aan sojavariëteiten met tot 46 gram eiwit per 100 gram geschikt voor toepassing, voeding en diervoeders.

Protealis is gebaseerd op het strategische partnerschap van de Vlaamse onderzoeksinstituten VIB en ILVO en put uit de  knowhow van deze organisaties. Onder leiding van durfkapitaalfonds V-Bio Ventures kon Protealis 6 miljoen euro kapitaal ophalen. Met het startkapitaal wil het bedrijf de technologie verder ontwikkelen, de portfolio met variëteiten uitbreiden en de eerste soja-variëteiten voor lokale teelt in 2022 op de markt brengen.

bron: VIB, 08/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter