Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Risico op humane besmetting met H5N8 is niet veranderd'

Geplaatst: 08/04/2021 


Het vogelgriepvirus H5N8 dat vorig najaar in Rusland ook mensen heeft geïnfecteerd heeft geen directe link met het virus van hetzelfde subtype dat in de afgelopen maanden in Nederland is vastgesteld bij pluimvee en in het wild levende vogels. Dat schrijft minister Van Ark voor Medische Zorg en Sport aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

De virussen die dit seizoen in Nederland zijn gevonden, vallen in een ander genetisch cluster dan de recent in Rusland gevonden virussen, stelt Van Ark. Er zijn verschillen in de opbouw van eiwitten. Het zijn verschillende varianten van H5N8 en de bevindingen in Rusland zijn niet zo maar door te trekken naar de situatie in Nederland.

Er zijn volgens de minister geen aanwijzingen dat de stam die in Nederland heeft gecirculeerd besmettelijker is voor mensen dan bij aanvang van de uitbraken in 2020. Het risico werd toen door het RIVM ingeschat als 'laag'.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter