Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

ChainCraft produceeert vetzuren uit organisch afval

Geplaatst: 08/04/2021 


De spin-off van Wageningen University and Research, ChainCraft, maakt duurzame en volledig circulaire vetzuren. De grondstof wordt in verschillende industrieën en voor verschillende producten gebruikt. Op dit moment richt het bedrijf zich op de diervoederindustrie, maar in de toekomst zou ook de voedingsindustrie een afnemer kunnen worden.

ChainCraft heeft een fabriek in de haven van Amsterdam waar 20.000 ton organisch afval per jaar wordt verwerkt. Het proces begint met organisch afval zoals resten van groente en fruit. Dat wordt door een bepaalde samenstelling van bacteriën omzet in vetzuren.  De vetzuren kunnen een vloeistof of een poeder zijn.

In het verwerkingsproces blijven water en moeilijk verteerbare stoffen zoals bepaalde vezels en eiwitten over. Het water gaat naar een waterzuiveringsinstallatie en komt daarna terug in het oppervlaktewater. De moeilijk verteerbare stoffen gaan naar een ander bedrijf om er biogas van te maken.

Naast de diervoeding, kunnen de vetzuren in de toekomst ook worden gebruikt in de chemische industrie. Het zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden in weekmakers en in onkruidbestrijdingsmiddelen. In de toekomst zouden de vetzuren ook in voedingsproducten benut kunnen worden als vervanger van kleur- of smaakstoffen.


mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter