Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Gevoeligheid van veenweide voor hydrofobie is te voorspellen

Geplaatst: 08/04/2021 


Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut dat is uitgevoerd binnen het project 'Integrale bodemverbetering Feangreiden' blijkt dat het mogelijk is om van percelen in veenweidegebieden te voorspellen wat de gevoeligheid voor hydrofobie is. Maatregelen als het toevoegen van klei lijken de gevoeligheid te kunnen verminderen.

Veehouders in het veenweidegebied van Friesland ondervinden de laatste jaren veel problemen met een korrelige, stuifgevoelige bodem die geen vocht meer opneemt en waar het gras slecht groeit tijdens droge periodes. Dit fenomeen van onomkeerbare hydrofobie is al meer dan 80 jaar bekend. Door de droge en hete zomers van de afgelopen jaren komt het nu echter veel vaker voor.

Uit het onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat het hoge organische stofgehalte in veengronden een belangrijke factor is in de uitdroging van de bodem. Ook werd vastgesteld dat de problemen ontstaan nadat het bodemvochtgehalte gedaald is onder een kritiek kantelpunt. Dit hebben onderzoekers in het laboratorium getest.

De onderzoekers vonden verschillende bodemeigenschappen die een rol spelen bij het hydrofoob worden van het veen: organische stof versterkte dit, maar een hoger lutum- en siltgehalte, een hogere pH en een hoger vochtgehalte verminderde het hydrofoob worden van het veen.

De belangrijkste manier om hydrofobie tegen te gaan, is voorkomen dat de bodem te ver uitdroogt. Dit kan door beregenen of bevloeien, maar mogelijk ook door het verhogen van het grondwaterpeil. In het laboratorium heeft het Louis Bolk Instituut verschillende andere mogelijke oplossingen getest.

Het toevoegen van een surfactant was zeer succesvol maar in de praktijk moeilijk toepasbaar. Het toevoegen van klei, en in mindere mate gips en kalk, draagt bij aan het verminderen van hydrofobie. Deze maatregelen zullen verder worden uitgetest in laboratorium- en veldproeven om de effectiviteit in de praktijk en ook op de langere termijn te testen.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Hydrofobie op veengrond: oorzaken en maatregelen'.

bron: Louis Bolk Instituut, 08/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter