Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

V10 werd al lang voor de toelating gebruikt

Geplaatst: 07/04/2021 


De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft jarenlang het gebruik van een het middel V10 door Nederlandse tomatentelers en -kwekers gedoogd. V10 biedt de tomatenplant bescherming tegen het pepinomozaïekvirus. Met het middel V10 krijgen planten een zwakke variant van het virus toegediend, waardoor ze weerstand opbouwen tegen meer agressieve varianten van de ziekte. Vanwege de kans op mutatie van het virus was het gebruik lang omstreden.

Voor 2013 was gebruik van V10 niet toegelaten in de tomatenteelt en -kweek. Vanaf juli 2013 tot medio 2018 werd steeds gedurende een korte periode een ontheffing verleend. In september 2020 kreeg het middel wel een officiële toelating in Nederland. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) stelt dat er een protocol met hygiënemaatregelen is opgesteld waardoor kwekers V10 veilig kunnen gebruiken.

Uit correspondentie met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is op te maken dat V10 al in 2006 door enkele bedrijven is toegepast. René van der Vlugt, als hoogleraar ecologische plantenvirologie verbonden aan de Wageningen Universiteit, zegt dat hij de NVWA herhaaldelijk op het illegale gebruik van V10 en de daaraan verbonden gevaren heeft gewezen, maar dat niet werd ingegrepen.

bron: NRC, 06/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter