Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Verbod op glyfosaat voor pachters in Noord-Holland voorlopig afgekeurd

Geplaatst: 06/04/2021 


Volgens de Grondkamer Noordwest mag de provincie Noord-Holland het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof glyfosaat op provinciale pachtgronden niet verbieden. Het gaat hierbij om pachtcontracten met een duur van langer dan een jaar. De provincie Noord-Holland tekent bezwaar aan tegen dit besluit.

De wet bepaalt dat een pachtcontract moet worden goedgekeurd door de Grondkamer. Er zijn 5 regionale grondkamers, waaronder Noordwest. Allen maken onderdeel uit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Volgens de Grondkamer Noordwest is het verbod op glyfosaat in meerjarige contracten een ‘buitensporige contractsbepaling’. Het zou niet redelijk zijn om zonder toepassing van glyfosaat de grond in dezelfde staat te houden, terwijl dit wel een voorwaarde is. 

De Grondkamer oordeelt voorlopig dat het verbod tot veel extra kosten leidt, terwijl er in de pachtprijs niet voldoende rekening is gehouden met het verbod. Het voorlopige oordeel van de regionale grondkamer gaat over pachtcontracten korter dan 6 jaar en waarvoor zij niet toetsen of de hoogte van de pachtprijs redelijk is. In afwachting van het bezwaar dat de provincie aantekent, geldt het verbod op het gebruik van glyfosaat voor deze contracten niet.

Vorig voorjaar besloot de provincie dat agrarische pachters die grond van de provincie pachten, het middel glyfosaat niet meer op provinciegrond mogen gebruiken. Als er echt geen alternatief is en gewasbescherming is wel noodzakelijk, dan wordt glyfosaat alsnog toegestaan. De beheerder van de provincie beoordeelt dat samen met een externe expert. De provincie kan vervolgens toestemming geven. Het verbod, dat vanaf 1 november 2020 inging voor de nieuwe pachtcontracten, gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland.  

bron: Provincie Noord-Holland, 02/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter