Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Harsfilter voldoet in pilot bij een aardbeienkwekerij

Geplaatst: 06/04/2021 


Het terugwinnen van nitraat uit looswater met een selectief harsfilter is technisch haalbaar en biedt voldoende perspectief voor marktintroductie. Die conclusie trekt directeur Willem van Baak van de start up Water Future na een geslaagde pilot bij een aardbeienkwekerij. Uit de reststroom na drainwaterbehandeling met een natriumverwijderingstechniek kon hiermee 90% van het doorgelaten nitraat en sulfaat worden teruggewonnen.

Water Future heeft een effectieve en relatief efficiënte techniek ontwikkeld. Deze is gebaseerd op harsen die selectief nitraat en sulfaat aan zich binden. Door een filterkolom met dergelijke harsen achter een EcoGreen of NoNa+ zuiveringsinstallatie te plaatsen, hoeft slechts een beperkt watervolume te worden behandeld en kan de aanvullende filter- en terugwinningsinstallatie compact en betaalbaar blijven.

Wanneer de filterkolom verzadigd raakt met nitraat wordt deze eenmalig teruggespoeld met een kaliumhydroxide-oplossing. Hierbij wordt het nitraat vrijgemaakt van het hars en komt het, samen met het kalium, via het gezuiverde drainwater opnieuw beschikbaar als meststof voor de gewassen. De filterkolom is dan vrijwel schoon en klaar om opnieuw dienst te doen. De levensduur van het filter wordt door producent Water Future geschat op ongeveer 5 jaar.

Water Future, Cultilene en een aardbeienteler onderzochten in hoeverre de stikstofemissie via het afvalwater met deze techniek kon worden teruggebracht. De natriumrijke restwaterstroom op het bedrijf wordt gezuiverd met een WF EcoGreen installatie. Dit jaar wordt het concept nog verder beproefd op 2 kwekerijen in België.

bron: Glastuinbouw Waterproof, 02/04/2021

mail a friend printversie deel dit bericht via WhatsApp deel dit bericht op FaceBook deel dit bericht op LinkedIn deel dit bericht op Twitter