Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Blockchain biedt kansen en uitdagingen in de landbouw- en voedingssector

Geplaatst: 23/02/2021 


Wageningen University en Research deed in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur, en Voedselkwaliteit een onderzoek naar de toepasbaarheid van blockchain in landbouw- en voedingsketen. Er liggen verschillende kansen, maar er zijn ook uitdagingen stellen de onderzoekers.

Blockchain is een toepassing van informatietechnologie waarbij verschillende componenten op een betrouwbare en makkelijke manier informatie delen. Hierdoor kunnen data betrouwbaar en transparant worden gedeeld, waarbij alle stukken informatie voor iedereen toegankelijk blijven. Dat is een groot voordeel bij het toepassen van blockchain in de agrarische voedselketen. Traceerbaarheid van producten in de voedselketen wordt makkelijker en het voorkomt eventuele fraude.

Ook kan de agrarische sector blockchain toepassen om efficiënter en  duurzamer te worden. Doordat er geen centrale controlerende instantie meer nodig is, zijn digitale transacties teautomatiseren. Daarnaast geeft blockchain boeren en tuinders en andere partijen de regie om te beslissen welke data ze delen met anderen, stellen de Wagenigse onderzoekers.

Door de complexiteit van het proces van informatiecontrole kan blockchain echter ook minder efficiënt worden dan een centrale database. Voor de landbouw is een vergaande digitalisering en een duidelijke visie voor het gebruik en delen van dat van belang. Verder is het oprichten van een digitaal observatorium raadzaam om snel de ontwikkelingen van blockchain toepassingen te kunnen bijhouden en aansturen.

Ook raden de onderzoekers aan bestaande initiatieven verder te helpen ontwikkelen met blockchain prototypes die al werken. Digitale transformatie gaat  sneller wanneer er gebruik wordt gemaakt van bestaande technieken. Naast blockchain zijn er ook andere technieken die de landbouw helpen innoveren, zoals kunstmatige intelligentie  en robotica. Ook technologieën zoals nieuwe meetsensoren kunnen de datastroom binnen de agrarische sector uitbreiden.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Blockchain voor agrifood: tussen droom en daad'.