Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Afbraaksnelheid van mengvoergrondstoffen bepaald in de pens van geiten

Geplaatst: 23/02/2021 


Via onderzoek naar de afbraaksnelheid van mengvoergrondstoffen in de pens van geiten heeft ForFarmers meer inzicht gekregen in de voederwaarde van veelgebruikte grondstoffen voor geiten. Dit maakt de voerefficiëntie en melkproductie beter te voorspellen en kan daardoor bijdragen aan een beter rendement voor een melkgeitenbedrijf.

De afbraaksnelheid in de pens wordt veel gebruikt voor het bepalen van de waarde van  mengvoergrondstoffen. Voor geitenvoeders was het echter nog nooit via de pens van geiten onderzocht. ForFarmers werkte bij het onderzoek samen met de Universiteit Utrecht en het laboratorium Diervoeding van Wageningen University & Research.

Door de afbraaksnelheid van 12 veelgebruikte mengvoergrondstoffen in de pens van geiten te bepalen, werd zichtbaar dat geiten en koeien verschillend met grondstoffen omgaan. Zo blijkt dat eiwit bij een geit minder snel wordt afgebroken in de pens dan bij een koe. De afbraak van celwanden verschilt per grondstof, maar over het algemeen worden ook celwandrijke grondstoffen in de pens van geiten minder snel afgebroken dan bij koeien.

bron: ForFarmers, 22/02/2021