Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Europees project OPTIMA gericht op slimmere spuitmachines

Geplaatst: 22/02/2021 


De markt van slimme spuitmachines die gewasbeschermingsmiddelen veel preciezer kunnen toedienen is volop in ontwikkeling. Binnen het Europese Horizon 2020 project OPTIMA wordt daar ook aan gewerkt.  Een cosortium van 15 partijen werkt daarbij vanaf 2018 samen.  Het project loopt nog tot eind 2021.

In het OPTIMA-project werd al 4 vlakken vooruitgang geboekt:

  • Een beslissingsondersteunend systeem dat ziektevoorspellingsmodellen integreert en het risico op ziekte uitbraken bepaalt.
  • Een draagbaar, geavanceerd detectiesysteem dat op basis van spectrale beelden schimmelinfecties lokaliseert en kwantificeert in vollegrondsgroenten en bij meerjarige gewassen zoals appel en druif.
  • Slimme spuittoestellen die nieuwe applicaties integreren en vertalen naar een variabele dosering en uitgerust zijn met communicatiesystemen die realtime in verbinding staan met sensoren voor gewasdetectie, automatisch gestuurde luchtondersteuning, of een systeem bezitten met variabele dopafstand naargelang het groeistadium van het gewas.
  • De selectie van nieuwe biologische gewasbeschermingsmiddelen en resistentie-inductoren voor een aantal plantenziekten.

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite van OPTIMA.

bron: ILVO , 18/02/2021