Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Elf Nederlandse netwerken van boeren wisselen weerdata uit

Geplaatst: 22/02/2021 


De belangstelling onder boeren voor de deelname aan netwerken met realtime weerdata groeit. Sinds januari 2021 zijn er in Europa 250 netwerken van de technologische start-up Sencrop, waarvan 11 in Nederland. Grote en kleine groepen boeren delen daarin hun lokale weerdata met collega’s en adviseurs.

Elk netwerk staat voor een groep boeren die samenwerkt bij het uitwisselen van weergegevens van hun percelen, zoals temperatuur, windsnelheid, vocht en neerslag. Deze data vormen belangrijke input voor het teeltmanagement en helpen bij het voorspellen van meteorologische risico’s en mogelijke ziektes.

De weernetwerken maken digitale samenwerking mogelijk tussen boeren, tuinders en adviseurs. Met de weersapp is het uitwisselen van gegevens eenvoudig en kan advies ook op afstand worden afgestemd op de lokale weersomstandigheden en de stand van het gewas. In Nederland werken onder andere CZAV  en Agrifirm met een Sencrop-netwerk.

Sencrop werd in 2016 opgericht door Michael Bruniaux en Martin Ducroquet. Inmiddels maken meer dan 15.000 boeren gebruik van de aangeboden oplossing en het bedrijf telt nu 80 medewerkers.

bron: Sencrop, 22/02/2021