Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Groeimodel Tulp in ontwikkeling

Geplaatst: 22/02/2021 


Binnen de publiek private samenwerking Bollenrevolutie 4.0 wordt er gewerkt aan een groeimodel waarmee de potentiële opbrengst van tulpen in het veld kan worden voorspeld. Ook moet dit model helpen bij het bepalen van belangrijke momenten in het seizoen, zoals de bloei en het oogstmoment. 

De basis voor het model komt uit Wofost, een groeimodel voor tulpen dat al in de jaren ‘90 is ontwikkeld, destijds voor de cultivar Apeldoorn. In de afgelopen jaren is weinig aandacht voor dit model geweest, maar binnen Bollenrevolutie 4.0 wordt er gewerkt aan een flinke update.

Via he model wordt dagelijks de groei van de verschillende plantorganen berekend, met name op basis van temperatuur en straling. De gesimuleerde groei bepaalt een aantal ijkpunten zoals datum van opkomst, datum van bloei en koppen en de uiteindelijke datum van de oogst.

Het komend groeiseizoen zullen medewerkers van Wageningen University & Research vanaf opkomst tot oogst op 10 momenten gewasmonsters nemen van een tulpenveld bij teler H.C.P Verdegaal in Noordwijkerhout. Deze gewasmonsters dienen ter controle van het groeimodel. Daarnaast wordt er op hetzelfde perceel gemeten met een multi-spectrale camera, die gebruikt wordt om het groeimodel te valideren en updates uit te voeren op basis van de meetwaardes.

bron: Wageningen University & Research, 22/02/2021