Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Aandacht voor bruinrotrisico bij baggeren door waterschap Hunze en Aa's

Geplaatst: 22/02/2021 


Waterschap Hunze en Aa's baggert eens in de 8 tot 10 jaar de watergangen.  Daarbij wordt jaarlijks gekeken waar in het werkgebied bruinrot is. Wanneer perceeleigenaren aangeven risico's te zien met bruinrot wordt in gezamenlijk overleg gepoogd tot een goede uitvoering van het baggerwerk te komen.

In overleg met perceeleigenaren wordt door waterschap Hunze en Aa's bepaald waar het baggerslib neergelegd wordt om te rijpen. De baggerspecie wordt vervolgens gebruikt bij herstel van taluds en onderhoudspaden. Ook wordt baggerspecie verwerkt op het perceel. Dit gebeurt in de periode van februari tot april.

Jaarlijks bekijkt het waterschap waar in het werkgebied bruinrot is vastgesteld. Bruinrot is bacterieziekte die schade toebrengt in de teelt van aardappelen. De bacterie kan ook in het oppervlaktewater voorkomen.

De bruinrotbacterie overleeft ongeveer één maand in baggerspecie. In bitterzoetplanten in de bagger kan de bruinrotbacterie langer overleven. Om besmettingsrisico te voorkomen adviseert het waterschap om de bagger dun uit te spreiden op het perceel en hierop een jaarlang geen waardplanten te telen, zoals aardappelen.

bron: Waterschap Hunze en Aa's, 19/02/2021