Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Bewonerscoöperaties willen investeren in zonne-energie in de glastuinbouw

Geplaatst: 22/02/2021 


Glastuinbouwbedrijven kunnen met het oog op energiebesparing en -verduurzaming het plaatsen van zonnepanelen op een bedrijfsruimte of het waterbassin overwegen. Teeltbedrijven kunnen daar met SDE+-subsidie zelf in investeren, maar ook zijn er bewonerscoöperaties die dat willen doen.

Twee bedrijven in Oostland hebben het dak van hun bedrijfsruimte verhuurd voor zonnepanelen van bewonerscoöperaties. Het kan voor deze bedrijven financieel voordeel opleveren en het geeft een extra binding met de inwoners in de omgeving. Op dit moment zoekt de bewonerscoöperatie Nieuw Lansingerstroom nog enkele daken voor volgende projecten.

Een andere mogelijkheid is het plaatsen van zonnepanelen op het waterbassin. Dit is een nieuwe ontwikkeling en biedt naast duurzame elektraproductie ook voordelen voor het bassinwater, zoals minder algengroei en minder verdamping. Greenport West-Holland zoekt één of twee bedrijven in Oostland om samen met andere partijen vrijblijvend te bekijken hoe een businesscase voor zonnepanelen op het waterbassin er uit kan zien.

bron: Glastuinbouw Nederland, 19/02/2021