Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Onderzoek naar nieuwe bestrijders voor bladluis in de glastuinbouw

Geplaatst: 22/02/2021 


Met het wegvallen van pymetrozine en neonicotinoïden is de bestrijding van bladluis in de glastuinbouw een behoorlijke uitdaging geworden. Biologische bestrijding is een goed alternatief, maar ondanks de jarenlange ervaring gaat het in veel gevallen nog niet goed. Via het project ‘Stabiele ecosystemen voor beheersing van opkomende plagen in kassen’ wordt geprobeerd daar verandering in te brengen. Inmmidels zijn de eerste experimenten uitgevoerd met verschillende nieuwe biologische bestrijders.

Biologische bestrijding van bladluis wordt al jaren toegepast met diverse natuurlijke vijanden die in principe zeer effectief kunnen zijn. Toch gaat het niet altijd goed. Sluipwespen kunnen in hun populatieopbouw volledig worden afgeremd  door secundaire sluipwespen die primaire sluipwespen parasiteren.

Ook galmuggen kunnen effectief zijn, mits ze niet worden verstoord door hyperpredatoren zoals roofmijten. De beschikbare lieveheersbeestjes en gaasvliegen vestigen zich niet goed bij lage aantallen bladluizen. Zo hebben verschillende bestrijders hun sterke kanten, maar ook hun beperkingen.

Het systeem van biologische bladluisbestrijding kan waarschijnlijk worden verbeterd door nog veel meer te kijken naar bestrijders die elkaar aanvullen. Afgelopen jaar is een start gemaakt met het verzamelen, kweken en testen van nieuwe natuurlijke vijanden die aanvullend kunnen werken op de reeds bestaande en beschikbare soorten bestrijders.

De aandacht is vooral gericht op natuurlijke vijanden die zich beter vestigen bij lage aantallen bladluizen, zodat ze, naar verwachting, ook sneller nieuwe haarden van bladluis kunnen bestrijden. De eerste kasproeven met combinaties van natuurlijke vijanden starten het komend voorjaar.

bron: Glastuinbouw Nederland, 22/02/2021