Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Nog geen zicht op nieuwe cao Tuinzaabedrijven

Geplaatst: 22/02/2021 


De cao-onderhandelingen over een nieuwe cao Tuinzaabedrijven tussen Plantum en de vakbonden zijn in volle gang, maar er is nog geen zicht op een akkoord. Plantum heeft voorgesteld de huidige cao met een loonsverhoging te verlengen. De vakbonden hebben een loonsverhoging van 5% voorgesteld en willen een uitbreiding van de huidige cao met onder andere een seniorenregeling.

De Unie vraagt een loonsverhoging van 4% en CNV Vakmensen en FNV vragen 5% extra loon. Werkgevers vinden at niet aanvaardbaar gezien de onzekere marktontwikkelingen.

De vakorganisaties willen ook alleen een cao afspreken als daar een regeling in opgenomen is voor oudere werknemers met een zwaar beroep. Zo'n regeling zou het mogelijk maken dat oudere werknemers, deels doorbetaald, minder kunnen gaan werken en ook een aantal jaar voor de AOW-datum kunnen stoppen met werken. Tijdens die jaren zouden werknemers dan een uitkering moeten ontvangen. 

Werkgevers zijn bereid om een kader af te spreken in de cao om werknemers te ondersteunen, zodat zij hun werk duurzaam kunnen blijven doen. Vervolgens zou de praktische invulling daarvan per individueel bedrijf geregeld moeten worden.

Plantum bespreekt binnenkort met de Tuinzaadbedrijven een voorstel voor een kaderafspraak in de CAO. Vervolgens wordt dit voorstel besproken met de vakbonden. Daarna wil Plantum voor komende jaren met de vakbonden onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden er meer maatwerk mogelijk is voor de bedrijven. 

bron: Plantum, 19/02/2021