Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Besmettingen met H5N8-variant van vogelgriep bij mensen in Rusland

Geplaatst: 22/02/2021 


In Rusland hebben zich de eerste gevallen voorgedaan van menselijke besmettingen met de H5N8-variant van het vogelgriepvirus. Zeven medewerkers van een een besmet pluimveebedrijf in het zuiden van Rusland zijn geïnfecteerd geraakt met het virus. Volgens het Russisiche ministerie van Volksgezondheid is het virus niet overgedragen van mens op mens.

De medewerkers van het pluimveebedrijf, waarin er actief toen het H5N8-virus daar het pluimvee besmette. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waren de ziekteverschijnselen niet symptomatisch en zijn de mensen allemaal herstelden. Het is de eerste keer dat mensen besmet raakten met de H5N8-variant van het virus.

Al in november vorig jaar circuleerde de H5N8-variant van het vogelgriepvirus in 15 gebieden in Rusland. Tot nu geraakten enkel vogels en kippen besmet en ging men ervan uit dat het virus geen gevaar voor mensen vormde.

Andere vogelgriepvarianten zijn eerder wel al bij mensen vastgesteld. Wereldwijd waren er 862 bevestigde besmettingen met de H5N1-variant. Die veroorzaakte 455 doden sinds 2003 in 17 landen. Ook 6 van 14 gevallen van menselijke besmettingen met H5N6-variant waren dodelijk.

De WHO benadrukt dat menselijke besmettingen met een vogelgriepvirus erg zeldzaam zijn en dat mensen die besmet raakten altijd in contact waren met dode of zieke besmette vogels.

bron: De Standaard, 21/02/2021