Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode

Geplaatst: 20/02/2021 


In Sint-Oedenrode is bij een legkippenbedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene H5-variant van het virus. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en de 2 bedrijven binnen 1 kilometer geruimd.

Op het besmette bedrijf gaat het om circa 35.000 dieren. De andere 2 bedrijven bevatten circa 49.920  en 47.000 dieren. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint-Oedenrode liggen nog 7 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen daarnaast nog 26 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Sint-Oedenrode. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

De Regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Sint Oedenrode en de kaart van het vervoersbeperkingsgebied Sint Oedenrode (10 km) zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

bron: Ministerie van LNV, 20/01/2021