Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

NEPG ziet lagere contractprijzen en hogere teeltkosten

Geplaatst: 19/02/2021 


De organisatie van aardappeltelers in noordwest Europa NEPG waarin telerorganisaties uit Frankrijk, Duitsland, België en Nederland samenwerken, stelt vast dat de contractprijzen die telers dit jaar krijgen aangeboden vaak lager zijn dan in 2020, terwijl de productiekosten voor telers zijn toegenomen. De NEPG raadt telers aan om een goede analyse van de productiekosten te maken voordat ze een contract ondertekenen.

Afgelopen weken zijn de contractprijzen van de aardappelverwerkende industrie voor het komende seizoen gepubliceerd. De prijzen voor levering af land en in de periode oktober en november zijn over het algemeen 5 tot 10% lager dan vorig seizoen. Voor de lange bewaring zijn de contractprijzen iets hoger dan die voor hetseizoen 2020-2021.

Een aantal verwerkers hebben contracten aangeboden met een lager tonnage per hectare dan vorig jaar. Het is dan lastig vast te stellen of de totale gecontracteerde volumes lager of gelijk zijn aan vorig seizoen. Sommige verwerkers bieden een contract aan voor een groter areaal in vergelijking met het seizoen 2020-2021. Daarnaast zijn in enkele gevallende prijzen voor pootgoed gekoppeld aan het contract lager dan vorig jaar. En het komt vaak voor dat meerjarige contracten worden voorgelegd aan telers.

Teles hadden het laatste seizoen hoger kosten door extra gebruik van MH, hogere kosten voor beregening, loofdoding en gewasbescherming, terwijl ook de mechanisatiekosten stegen. Bij de bewaring waren de kosten hoger vanwege de reiniging van bewaarschuren en investeringen in renovatie en betere isolatie voor toepassing van verneveling. Daarbij zijn de kosten voor aankoop en toepassing van de nieuwe kiemremmiddelen veel hoger, terwijl de werking minder effectief is.

bron: NEPG, 19/02/2021