Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Micro-organismen zetten organisch afval om in hoogwaardige vetzuren

Geplaatst: 19/02/2021 


In een nieuw project werkt Wageningen Food & Biobased Research aan veelbelovende, duurzame alternatieven voor de verwerking van resten van consumentenproducten. Dat gebeurt door micro-organismen aan het werk te zetten met als doel  vetzuren en oliën voor verschillende industriële toepassingen ontwikkelen.

In het project 'Tailor-made microbial oils and (hydroxy) fatty acids'  werken Wageningse onderzoekers samen met de leverancier van reinigings- en hygiëneproducten Diversey, de producent van cosmetica en coatings Seppic en de verwerker van afvalstromen en ingrediënten voor veevoer Duynie. Deze bedrijven zijn op zoek naar alternatieven voor gangbare vetzuren uit aardolie of palmolie.

Een geselecteerde gistsoort zet organisch afval zeer efficiënt om in een olie die lijkt op palmolie of zonnebloemolie. Met biologische technologieën kunnen de onderzoekers gericht sleutelen aan de samenstelling van deze vetzuren. Zo moet het mogelijk zijn om zo vetzuren voor een groot aantal toepassingen te ontwikkelen.

In het project willen de onderzoekers allereerst laten zien dat grootschalige productie van microbiële vetzuren mogelijk en betaalbaar is. Daarnaast is het de bedoeling dat de deelnemende bedrijven realistische alternatieven voor vetzuren uit aard- en palmolie in handen krijgen. Uiteindelijk wil Wageningen Food & Biobased toe naar een universeel platform voor microbiële vetzuren op maat.