Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Hoge opbrengst in laatste jaar van project Planty Organic

Geplaatst: 19/02/2021 


Op SPNA proefbedrijf Kollumerwaard is in 2012 het proefveld Planty Organic  opgezet met een zesjarige biologische akkerbouwvruchtwisseling op basis van uitsluitend eigen stikstofwinning met vlinderbloemigen. Het onderzoek op een proefveld van 5 hectare is afgerond in 2020. In het laatste onderzoeksjaar waren de opbrengsten boven verwachting goed, vaak ver boven het gemiddelde van de voorgaande jaren. 

Naast de productopbrengst zijn ook de gewasresten en de productie van groenbemesters gemeten. Deze data dienen ter onderbouwing van de stofstromen op het perceel die een belangrijke rol spelen in de productiviteit en stabiliteit van het systeem. Evenals in 2019 liggen de opbrengsten van de groenbemesters in 2020 lager dan in de voorgaande jaren verondersteld werd.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Stikstof telen Voortgang 2020'. In dit rapport wordt niet teruggeblikt op de voorgaande jaren. Dat zal plaatsvinden in het rapport 'Planty Organic evaluatie 2012-2020' dat op een later tijdstip verschijnt.

bron: SPNA, 18/02/2021