Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

LTO: 'Brexit raakt bouwplan van pootgoedtelers'

Geplaatst: 19/02/2021 


Keuzes die door het Verenigd Koninkrijk worden gemaakt als gevolg van de Brexit, hebben op dit moment grote gevolgen voor pootgoedtelers in de Europese Unie. Tot 1 juli kan namelijk geen pootgoed van Groot-Brittannië naar de Europese Unie geëxporteerd worden. LTO Nederland vindt dat er op zeer korte termijn duidelijkheid nodig is over de exportmogelijkheden tot 1 juli 2021. 

Enkele Nederlandse pootgoedtelers maken gebruik van hoogwaardig materiaal uit Schotland. Voor deze telers is het van belang dat ze op korte termijn duidelijkheid krijgen over hun mogelijkheden, stelt LTO.

Op dit moment kan Groot-Brittannië geen pootgoed naar de Europese Unie exporteren. Deze situatie duurt tot 1 juli 2021. Voor pootgoedtelers is dat problematisch – normaal gesproken loopt de export vanuit Groot-Brittannië tot vroeg in het voorjaar en zij kunnen nu niet door met hun teeltplan voor 2021.

LTO Nederland heeft via COPA-COGECA gevraagd om equivalente maatregelen. De Europese Commissie wil eerst een toezegging van de Britten dat ze zich zullen houden aan Europese wetgeving.

Akkerbouwers en andere telers worden ook direct geraakt door problemen met afzetmogelijkheden naar Groot-Brittannië als gevolg van de Brexit. Zowel kostenstijgingen door bijvoorbeeld extra papierwerk en douane- en keuringstarieven als langere doorlooptijden aan de grens hebben een negatief effect.

bron: LTO Nederland, 19/02/2021