Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

'Druppelirrigatie in uien rendeert alleen bij veel extra tonnen'

Geplaatst: 14/01/2021 


Een opbrengstverhoging van 10% is in de teelt van uien onvoldoende om de extra kosten van de aanleg van druppelslangen voor irrigatie of fertigatie goed te maken. Dat stelt CZAV op basis van een demoproef waarbij de landbouwcoöperatie in het afgelopen jaar betrokken was. Bij druppelirrigatie werd daarbij per hectare 5 tot 6 ton extra geoogst.

CZAV gaat uit van 1300 euro per hectare aan kosten voor de aanleg van druppelslangen met alle toebehoren. Het maakt daarbij niet veel uit of de slangen eenmalig te gebruiken zijn of dat ze in meer seizoenen te benutten zijn. Uitgaande van een uienprijs van gemiddeld 13 cent per kilo, dan is een meeropbrengst van minimaal 10 ton nodig om de extra kosten te compenseren.'

Om optimaal te profiteren van de voordelen van druppelirrigatie is het belangrijk dat de druppelslangen al voor opkomst van de uien zijn aangelegd en dat ze enkele centimeters diep in de grond liggen. Daarnaast is het van belang dat er voldoende goed water beschikbaar is om het systeem optimaal te kunnen benutten.

bron: Nieuwe Oogst, 14/01/2021