Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

EFSA acht gedroogde gele meelwormen veilig in voeding

Geplaatst: 13/01/2021 


De Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid EFSA acht gedroogde gele meelwormen veilig voor menselijke consumptie. Het product kan in zijn natuurlijke vorm of als poederadditief worden geconsumeerd. Het advies is een eerste stap naar de toelating van verkoop van deze meelwormen verwerkt in voedingsproducten op de Europese voedselmarkt.

Het rapport over de gedroogde gele meelworm is de eerste studie in een reeks adviezen die de EFSA over het gebruik van insecten in voedingsmiddelen moet verstrekken. Er zijn bij de Europese voedingsautoriteit nog 14 vergelijkbare aanvragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om bepaalde soorten krekels en sprinkhanen.

Het International Platform of Insects for Food and Feed IPIFF verwacht dat in een volgende fase in eerste instantie ook voor pluimvee en varkens voeders op basis van insecten zal worden toegelaten. In 2030 zou er in Europa jaarlijks 3 miljoen ton insecteneiwit kunnen worden geproduceerd, stelt de organisatie. Daarvan zal slechts 10% voor menselijke consumptie zijn bedoeld. De rest zal verwerkt worden in diervoeders.

Een aantal lidstaten van de Europese Unie – waaronder België, Nederland en Finland – laten momenteel al de verkoop van voeding op basis van insecten toe.

bron: EFSA / Business AM, 13/01/2021