Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Knelpunten in toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen

Geplaatst: 13/01/2021 


Samen met bedrijven en organisaties die zich bezighouden met biologische gewasbeschermingsmiddelen heeft Wageningen University & Research de afgelopen jaren geparticipeerd in het project Green Deal. De samenwerking heeft geleid tot een tweetal wetenschappelijke studies die aanleiding geven om knelpunten in het toelatingstraject van groene gewasbeschermingsmiddelen uit de weg te ruimen.

Biologische beheersing van ziekten en plagen biedt veel opties om gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen te vervangen. Een van de grootste belemmeringen voor de toepassing van biologische gewasbeschermingsmiddelen is de toelatingsprocedure. Gebleken is veel vragen binnen de toelatingsprocedure voor microbiële toepassingen niet relevant zijn.

Een ander knelpunt betreft de genetische stabiliteit van micro-organismen die als biologische gewasbeschermingsmiddelen zouden kunnen worden ingezet. Een wetenschappelijk onderzoek daarnaar vergt veel tijd en geld. Een gedegen studie naar genetische stabiliteit zou een belangrijk onderwerp kunnen zijn om de benodigde wetenschappelijke onderbouwing voor een efficiënte regelgeving te leveren.