Fovorieten
Gebruikersmenu

Login Nieuwsarchief

wachtwoord vergeten?

Nieuwsfilter

Zoek nieuws op de trefwoorden...


in de periode:

  t/m  

Tuinder kan microbiologische waterkwaliteit bepalen met ATP-metingen

Geplaatst: 13/01/2021 


Het is belangrijk dat tuinders informatie kunnen krijgen over de fysische, chemische en biologische waterkwaliteit. In het project 'Waterkwaliteit snel in Beeld' is onderzocht welke methodes kunnen worden gebruikt om de microbiologische kwaliteit te bepalen van watermonsters op verschillende locaties bij een tuinbouwbedrijf. Dat leverde veelbelovende opties op. Met name ATP-metingen lijken geschikt om de microbiologische waterkwaliteit in de tuinbouw te volgen.

In de periode april tot juni 2020 zijn bij een praktijkbedrijf in de orchideeënteelt metingen gedaan met enkele geselecteerde methodes: het koloniegetal bij 22°C, celtellingen met behulp van flowcytometrie en bepaling van het ATP-gehalte.

Via het koloniegetal wordt een verandering van de waterkwaliteit als gevolg van desinfectie en groei van micro-organismen in het water zichtbaar. Het koloniegetal geeft geen volledig beeld van alle micro-organismen die in het water aanwezig zijn. Bovendien duurt het 3 dagen voordat het resultaat bekend is. Daarom lijkt de methode vooral waardevol als referentie om de microbiologische activiteit in het watersteem te bepalen.

Celtellingen met behulp van flowcytometrie en bepaling van het ATP-gehalte geven binnen enkele minuten resultaat over de microbiologische waterkwaliteit. Met celtellingen is het echter niet goed mogelijk om het effect van desinfectie, met name UV-desinfectie, op micro-organismen te meten. Daarnaast is de methode ook nog altijd relatief complex en duur om in de tuinbouw toe te passen.

ATP-metingen lijken wel geschikt om de microbiologische waterkwaliteit in de tuinbouw te volgen van bron tot druppelaar. Daarnaast kent de celgebonden ATP-concentratie een goede correlatie met het kiemgetal. De metingen zijn bovendien betaalbaar en kunnen op locatie worden uitgevoerd. Het is wel aan te bevelen om aanvullende ATP- en kiemgetal-metingen uit te voeren op watermonsters afkomstig van andere tuinbouwbedrijven.

Meer informatie is te vinden in het rapport 'Waterkwaliteit snel in Beeld'.

bron: Glastuinbouw Waterproof, 13/01/2021